Comisia Europeana ar putea activa saptamana aceasta clauza de salvgardare pe agricultura, din cauza problemelor legate de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura. Ministrul Dacian Ciolos va avea marti o intrevedere cu doamna Fischer Boel, comisarul european pentru Agricultura, transmite Realitatea TV.

Intalnirea dintre ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, si comisarul Mariann Fischer Boel este ultima sansa pentru Guvern de a convinge Comisia ca nu are motive sa activeze clauza de salvgardare. Aceasta clauza ar permite Comisiei sa taie un sfert din subventiile pentru agricultorii romani. Comisia va studia in urmatoarele zile raportul de audit intocmit de firma Deloitte, care a fost trimis la Bruxelles sambata. Surse de la Bruxelles spun ca raportul semnaleaza 20 de probleme in functionarea agentiilor de plati, legate in special de softul folosit pentru plati.

Decizia Comisiei privind clauza va fi anuntata abia joi. Conform unor surse de la Bruxelles, Comisia va hotari sa nu activeze clauza, dar sa tina Romania sub monitorizare. O misiune de audit a Comisiei va veni in Romania la sfarsitul lui ianuarie pentru a verifica functionarea agentiilor de plati agricole. Platile directe pentru agricultori vor incepe probabil abia din februarie, cu doua luni mai tarziu decat era prevazut initial.