Ieri a avut loc la World Trade Center Bucuresti lansarea oficiala a Asociatiei Jurnalistilor din Romania (AJR), infiintata in urma cu doua luni.
Relatia jurnalism-vedetism, problemele de identitate si vulnerabilitate cu care se confrunta jurnali
Ieri a avut loc la World Trade Center Bucuresti lansarea oficiala a Asociatiei Jurnalistilor din Romania (AJR), infiintata in urma cu doua luni.
Relatia jurnalism-vedetism, problemele de identitate si vulnerabilitate cu care se confrunta jurnalistii din Romania, modul in care presa descrie problemele breslei jurnalistilor au fost cateva dintre temele abordate cu acest prilej.
"AJR s-a constituit cu scopul de a propune o formula organizatorica in care sa se reuneasca jurnalisti care sa se ocupe de soarta breslei jurnalistilor din Romania", a declarat Cezar Ion, presedintele interimar al AJR.
In viziunea lui Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa, invitat la lansarea publica a AJR, principala problema cu care se confrunta breasla jurnalistilor din Romania este lipsa unei identitati in raport cu publicul.
"Breasla jurnalistilor are o problema de identitate in raport cu publicul, de 17 ani incoace jurnalistii nefiind capabili sa se constituie intr-o asociatie care sa poata da o definitie clara a acestei bresle in momentele de criza", a precizat Cristian Tudor Popescu. De asemenea, vulnerabilitatea jurnalistilor in relatia cu marii patroni de media este un alt aspect cu care se confrunta, in opinia presedintelui Clubului Roman de Presa, mass-media din Romania.
"Jurnalistii sunt foarte vulnerabili, deoarece exista niste patroni pentru care actiunile din Romania sunt doar mici parti din aceste afaceri. Jurnalistii sunt practic striviti. Ideea de mare jurnalist devine astfel nerentabila. Acest mecanism duce la o mediocrizare a acestei bresle, presa romaneasca putand ajunge in postura de prestatoare de servicii. Jurnalistii trebuie sa fie convinsi in ce masura AJR le va reprezenta drepturile, din punctul de vedere deontologic, al presiunilor la care se expun", a sustinut Cristian Tudor Popescu.
Andreea Esca, prezentatoarea principalului jurnal de stiri difuzat de Pro TV, a afirmat ca AJR ar trebui sa sustina, in principal, interesele adevaratilor jurnalisti. "Ce trebuie sa faca o astfel de asociatie este sa sustina jurnalistii care fac munca de teren, care alearga sa faca zeci de interviuri", a precizat Andreea Esca. Jurnalistul Catalin Tolontan a sustinut initiativa AJR de a incerca sa sprijine si partile pozitive ale acestei meserii.
"Sper ca aceasta asociatie sa-si faca un discurs si despre ceea ce face bun breasla jurnalistilor, nu numai ce face rau", a declarat Catalin Tolontan.
Asociatia Jurnalistilor din Romania este o organizatie profesionala neguvernamentala, care a aparut din nevoia reprezentarii, la nivelul jurnalistilor, a intereselor profesionale ale celor ce activeaza in mass-media.
Informatii despre asociatie si procedura de admitere se gasesc la adresa www.ajr.ro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.