Numarul de decese cauzate de bolile de inima situeaza Romania printre primele tari din Europa la acest capitol. In ciuda acestui fapt, in tara noastra practicarea angioplastiei coronariene, unul din cele mai utile tratamente, este foarte putin utiliz
Numarul de decese cauzate de bolile de inima situeaza Romania printre primele tari din Europa la acest capitol. In ciuda acestui fapt, in tara noastra practicarea angioplastiei coronariene, unul din cele mai utile tratamente, este foarte putin utilizata.
Prof. dr. Dragos Vinereanu, seful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a explicat ca aceasta situatie este cauzata, pe de-o parte, de nivelul mic al resurselor financiare alocate pentru sanatate, adica 600 de euro pe cap de locuitor, iar pe de alta parte de numarul scazut de medici, respectiv 1,4-2,8 la mia de locuitori. Cele mai importante cauze ale bolilor de inima sunt hipertensiunea, diabetul, fumatul, dislipidemia (cresterea colesterolului in sange) si obezitatea. In timp ce in majoritatea tarilor europene mortalitatea prin bolile cardiovasculare scade, la noi, in fiecare an, 350.000 de romani se imbolnavesc de inima. Cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare sunt infarctul miocardic acut, angina pectorala si cardiopatia ischemica cronica. Cea mai eficienta metoda de tratament aplicata de cardiologia interventionala este angioplastia coronariana, putin utilizata in Romania. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza doar 20 de milioane de lei pentru un singur bolnav, in timp ce in tarile UE procedura costa 2.000 de euro. Mai mult, doar 40 de cardiologi romani au competenta in aceasta procedura, comparativ cu 500 in Polonia sau 700 in Cehia. Prof. dr. Dragos Vinereanu spune ca specialistii romani nu primesc nici un stimulent pentru realizarea interventiei, ce presupune ani de zile de studii suplimentare si conditii periculoase de munca (radiatii ionizante, stres maxim).
>> In Romania a fost lansat un nou medicament care reduce semnificativ riscul de sangerare majora la pacientii cu infarct miocardic.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.