Deficitul de cont curent va atinge la finele acestui an un nivel de 13,7% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2007, avand in vedere ca se estimeaza o crestere a consumului din ultimele doua luni ale anului, pe fondul majorarii preturilor bunurilor importate, arata o analiza a Departamentului Cercetare-Strategie din cadrul BCR referitoare la evolutia deficitului de cont curent al Romaniei inregistrata in perioada ianuarie-octombrie 2007.
Totodata, analiza institutiei de credit arata ca in primele zece luni ale lui 2007, deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns la 13,45 miliarde de euro, respectiv 11,4% din Produsul Intern Brut prognozat pentru acest an, pe fondul cresterii cererii pentru bunuri de import. Ritmul de crestere al deficitului de cont curent s-a temperat la 71,7% la finele lui octombrie, comparativ cu 76,5% in luna precedenta.
Pe de alta parte, analistii de la BCR estimeaza ca investitiile straine directe in economia romaneasca vor ajunge la 7 miliarde euro in 2007, "avand in vedere interesul puternic aratat tarii de investitorii straini".
In ceea ce priveste investitiile straine directe realizate in intervalul ianuarie-octombrie 2007, analiza BCR arata ca acestea s-au situat la un nivel de 5,94 miliarde de euro, acoperind o pondere de 45,5% din deficitul balantei de plati. Volumul de investitii straine directe a scazut cu 25% fata de acelasi interval din 2006, cand numai in luna octombrie acestea s-au ridicat la 3,07 miliarde euro, din care 2,25 miliarde de euro le-a platit Erste Bank statului roman pentru privatizarea BCR.
In octombrie 2007, investitiile straine directe s-au situat in jurul valorii de 923 milioane euro.