>> Directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, a atentionat, ieri, ca institutia pe care o conduce e plina de "militieni rezervisti"

Directorul Arhivelor  ationale, Dorin Dobrincu, a declarat ieri, la Cluj, ca toata lumea are acce
>> Directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, a atentionat, ieri, ca institutia pe care o conduce e plina de "militieni rezervisti"

Directorul Arhivelor ationale, Dorin Dobrincu, a declarat ieri, la Cluj, ca toata lumea are acces, teoretic, la arhivele fostului PCR. Intr-o dezbatere la care au participat istorici si arhivisti, Dobrincu a pledat pentru reformarea institutiei si pentru angajarea de personal calificat pe specializari in locul "militienilor" care au parazitat Arhivele in ultimii 17 ani.
"S-a vorbit de scoaterea militienilor de la arhive, dar inca sunt foarte multi rezervisti angajati aici. Este o constatare neplacuta sa observ ca nu exista o politica transparenta de angajare a personalului. Sunt foarte multi oameni in pozitii de conducere, care nu intotdeauna indeplinesc unele cerinte. Ultimul militar a plecat din Arhive in 2006, dar sunt veniti multi de pe pozitii civile", a explicat Dobrincu ieri.
Directorul a mentionat ca in proiectul de noua Lege a Arhivelor, acestea vor fi mentionate cu statut de serviciu public, pentru ca toti cetatenii care platesc taxe sa fie deserviti. Dobrincu a mai mentionat ca va organiza concursuri noi, pentru a oferi si studentilor care au terminat facultati cu alte specializari decat istorie sau arhivistica posibilitatea de a lucra in cadrul arhivelor. Potrivit lui, documentele perioadei actuale necesita specialisti din toate domeniile pentru prelucrare.
Intrebat daca situatia deplorabila actuala a Arhivelor poate fi considerata vina cuiva, Dobrincu a evitat o invinovatire. "Eu cred ca este vorba doar de incompetenta si dezinteres fata de o institutie publica. La noi, primele calculatoare au aparut dupa anul 2000", a explicat el. Istoricul iesean a mai adaugat ca exista probleme inclusiv cu starea unor fonduri de arhive, care arata jalnic. "Unele dintre ele duc cu gandul la perioada medievala, sunt mucegaite si cu panze de paianjen", a spus el. Dobrincu a mentionat ca spera ca noua lege a Arhivelor sa rezolve majoritatea problemelor legate de reformarea institutiei. z

DESECRETIZARE

Acces la arhivele PCR

Dobrincu a mai mentionat ieri ca nu mai exista documente secrete in Arhivele Nationale, inclusiv daca vine vorba de vechile arhive ale Comitetului Central al PCR. "Nu mai exista documente secrete. Ele au fost tinute la secret, dar oricine poate cere documentele regimului comunist. E adevarat ca drumul lor a fost foarte lung si unele informatii e posibil sa se fi pierdut, dar un lucru este cert: nimeni nu poate sa stearga istoria", a incheiat Dobrincu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.