O arma neletala ce imbina lumina cu sunetul ar putea intra cit de curind in arsenalul trupelor americane desfasurate in Irak si Afganistan.

TASER X26, un dispozitiv neletal cu electrosocuri care
paralizeaza oamenii si animalele timp de cinci secunde
este folosit in mai mult de 43 de tari. Foto: Reuters Oamenii de Stiinta de la Applied Research Laboratory din Pennsylvania, finantati de Pentagon, se pregatesc sa testeze o arma neletala ce combina lumina deranjanta cu sunete repulsive, botezata „Distributed Sound and Light Array Debilitator", in prima jumatate a anului viitor, informeaza publicatia „Wired News". Nicholas C. Nicholas, cercetator principal al laboratorului, a declarat in cadrul unei conferinte dedicate armelor neletale ca efectele asteptate dupa folosirea acestui dispozitiv includ ameteala, pierderea echilibrului si greata. Totodata, echipa din Pennsylvania si-a impus sa testeze efectele comportamentale asupra oamenilor ale sunetelor cu multi decibeli pentru a da contur unei arme sonice, in timp ce statul ame-rican aloca tot mai multi bani pentru tehnologia neletala folosita in Irak si Afganistan. Desi armele neletale defileaza an de an in lumina reflectoarelor, dind impresia ca armata americana are deja un adevarat arsenal de asemenea dispozitive de lupta, mare parte din ele se afla, deocamdata, doar in faza de proiect, nefiind inca testate pe oameni din cauza potentialului pericol. Astfel, mecanismele lor de functionare nu pot fi garantate. Lucrurile s-ar putea schimba insa in ceea ce priveste mijloacele de aparare pe baza de sunete. Applied Research Laboratory se straduieste sa obtina aprobarea de a face primele experimente pe oameni la 130 de decibeli, pentru a vedea daca sunetele pot avea si „efecte de intimidare", in afara de zgomotul enervant. Nicholas C. Nicholas spune ca, deocamdata, nu exista informatii pe care sa se bizuie in ceea ce priveste comportamentul oamenilor supusi la un nivel tot mai ridicat de decibeli, iar marea problema o reprezinta standardele de securitate, care sint prea rigide.

Desi s-a vorbit foarte mult pina acum de armele acustice, oamenii de stiinta inca nu stiu daca pot construi o arma neletala demna de incredere, incarcata cu sunete. Exista, de exemplu, grenade de tip flash bang (care orbesc sau surzesc adversarul), insa acestea nu fac mai mult decit sa buimaceasca oamenii pentru scurt timp, explica Nicholas. Totodata, dispozitivul acustic LRAD (Long Range Acoustic Device), care avertiza initial navele militare americane daca se apropie un vas fara permisiune, a intrat apoi in arsenalul armelor neletale, intrucit poate cauza durere, facindu-se multa zarva in jurul eficientei sale in lupta cu piratii. Dar, spune Nicholas, LRAD nu poate fi consi-derat o arma eficienta pentru ca, atunci cind a fost intrebuintat de vasul de croaziera Seabourn Spirit pentru a alunga piratii ce l-au atacat la circa 160 de kilometri de coasta Somaliei, in 2005, „corsarii" tot au apucat sa traga cu gloante inspre echipaj. Cu toate acestea, sute de dispozitive LRAD au fost trimise in Irak si Afganistan, dupa spusele companiei producatoare, American Technology Corp., altele fiind raportate in arsenalul politiei din Georgia.

Alte dispozitive de gen configurate de armata SUA il includ si pe Active Denial System, conceput acum zece ani, care trage cu microunde dureroase, incarcate cu peste 50 de grade Celsius, pina la o distanta de 500 de metri, pentru a descuraja atacatorii. In cele 10.000 de teste, sistemul a cauzat in jur de sase leziuni neintentionate, inclusiv una care a trimis un „cobai" uman in spital. Experimentele au fost astfel aminate pina in 2010, sistemul aflindu-se acum in miinile cercetatorilor de la Applied Research Laboratory. Armele acustice, asemenea laserelor orbitoare, pot ajunge sa cauzeze leziuni permanente. „Trebuie tolerate unele leziuni, altfel nu se pot dezvolta arme neletale", spune insa cercetatorul principal de la Applied Research Laboratory. Daca experimentul echipei conduse de Nicholas va fi incununat cu succes, rezultatele sale pot face plauzibila eficienta unui alt sistem, „Sheriff", care combina tehnologii neletale, precum lasere orbitoare sau unde de durere, care a facut furori la conferinta de anul trecut.

Mijloace de aparare neletale sint insa intens folosite in tabara Bucca din Irak si testate in regiuni ale Bagdadului sau ale orasului Fallujah. Inca de la inceputul razboiului din Irak, armata americana a apreciat potentialul armelor neletale in cazul insurgentei din tari precum Irak si Afganistan, potrivit publicatiei „World Politics Review". Un raport pe 2004 a subliniat chiar necesitatea sporirii unor tehnici care sa evite moartea in rindul trupelor aflate pe pamint irakian, in scopul conturarii unui „razboi modern". In 2005, de exemplu, lt.-col. Jimmie Harmon le-a cerut comandantilor sai doua milioane de dolari pentru a cumpara 400 de dispozitive cu laser verde, care pot orbi pina la o distanta de 400 de metri, fabricate de compania L.E. Systems si dovedite eficiente in activitatea politistilor. Printre planurile neletale ale Departamentului de Aparare din SUA se numara, avind ca tinta Irak si Afganistan, si sistemul Individual Serviceman Non-lethal System, un aruncator de proiectile la mare distanta, usor de carat si compact, care nu cauzeaza moartea si care se bucura de o mare precizie. Intre timp, finantarile pentru dezvoltarea armelor neletale este in crestere. Astfel, daca pe 2007 au fost cerute 1,4 milioane de dolari pentru acest sector din bugetul Departamentului de Aparare, suma solicitata pentru 2008 a ajuns la aproape 11 milioane.

Cititi bugetul estimat pentru Departamentul de Aparare al SUA pe 2008, pe www.cotidianul.ro/select