Compania E.ON Gaz a anuntat majorari de tarife de aproximativ 10 la suta la inceputul anului, motivate de cresterea preturilor gazelor naturale din import. Aceasta nu va fi singura scumpire operata de furnizorul de gaze naturale. E.ON Gaz a anuntat o
Compania E.ON Gaz a anuntat majorari de tarife de aproximativ 10 la suta la inceputul anului, motivate de cresterea preturilor gazelor naturale din import. Aceasta nu va fi singura scumpire operata de furnizorul de gaze naturale. E.ON Gaz a anuntat o crestere anuala a tarifelor de 30% in 2008. In Romania, 60% din consumul de gaz este asigurat din productia interna, restul provenind din import.
"Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10% incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de asteptat pentru intreg anul 2008", sustine presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Achim Saul, in comunicatul companiei difuzat de televiziunea The Money Channel.
El mai precizeaza ca, daca E.ON Gaz Romania nu obtine majorarea necesara a pretului la consumatori, atunci compania are doua optiuni: fie sa se confrunte in scurt timp cu probleme financiare foarte grave, intrucat marja reglementata de 4% nu le-ar permite sa acopere cresterile de pret de 10-30%, fie sa reduca importurile de gaze naturale. Prima varianta nu constituie o alternativa, mentioneaza oficialul E.ON, iar daca ar fi obligati sa reduca importurile, acest lucru va duce insa la un deficit de gaze naturale, in special in iarna anului 2008, si la imposibilitatea de a mai asigura consumatorilor cantitatile necesare de gaze naturale", a mai explicat Saul.

La Ministerul Economiei si Finantelor domneste confuzia
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat pentru agentia NewsIn ca energia electrica nu se va scumpi de la 1 ianuarie 2008, iar scumpirea gazelor nu va fi impovaratoare pentru populatie.
"La energie, in 2008, va exista o formula de pret prin care sa fie o crestere zero. In legatura cu gazul, avem discutii cu autoritatea de reglementare sa vedem ce formula vom gasi. Vreau sa spun insa ca acea aliniere a preturilor la cele din UE se va face dupa o formula care sa nu impovareze populatia. Cei care vor anunta preturile vor fi insa cei de la autoritatea de reglementare", a afirmat Vosganian.
Amanarea incepand din 2005, a alinierii treptate a tarifelor pentru gazele naturale la nivelul celor practicate in UE se dovedeste, iata, o decizie cu impact social negativ major. Cum majorarea tarifelor nu va putea fi amanata la nesfarsit, in final, populatia va fi cea care va trebui sa suporte socul unei alinieri bruste a preturilor gazelor naturale. De asemenea, majorarea tarifelor pentru gazul de import se va regasi si in costurile firmelor industriale care utilizeaza aceasta materie prima, cu risc major pentru profitabilitatea acestora si, implicit, fie pentru scumpirea preturilor acestor produse industriale, fie pentru existenta unui anumit numar de locuri de munca.
Majorarea tarifelor la gaze se va produce, cu sau fara acordul guvernului, mai ales ca distributia acestei resurse naturale este privatizata, iar E.ON Ruhrgas si Gas de France (proprietarii, dupa privatizare ai Distrigaz Sud si respectiv Distrigaz Nord), sunt doi dintre cei mai importanti clienti ai gigantului rus Gazprom, sursa primara a scumpirii periodice a gazelor naturale de import ale Romaniei. Mai grav, insa, este faptul ca si tarifele pentru distributia gazelor naturale pentru consumul populatiei urmeaza sa se "alinieze" la nivelul celor din vestul continentului, fara ca veniturile medii din Romania sa poata creste in acelasi ritm.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.