Directoarea Arhivelor Nationale Iasi se afla de peste o suta de zile in concedii medicale. In urma unor controale care o incriminau de managementul defectuos, Maricica Ifrim si-a prezentat demisia in octombrie a.c. Dupa o saptamana a revenit asupra d
Directoarea Arhivelor Nationale Iasi se afla de peste o suta de zile in concedii medicale. In urma unor controale care o incriminau de managementul defectuos, Maricica Ifrim si-a prezentat demisia in octombrie a.c. Dupa o saptamana a revenit asupra deciziei si a intrat in concedii medicale succesive. "Bolnava" fiind, a predat cursuri la o universitate particulara din Iasi si a lucrat pentru Directia Finantelor Publice.

Arhivele Nationale din Iasi se afla de mai bine de trei luni intr-un blocaj institutional din cauza unui scandal care are ca miza joaca de-a demisia a directoarei Maricica Ifrim. Cateva controale efectuate in mai-iunie 2006 la Directia Judeteana Iasi a Arhivelor Nationale au constatat grave erori de management ale conducerii. Ifrim a contestat rezultatele acestor verificari, motiv pentru care in martie 2007 a descins la Iasi Corpul de control al Ministerului de Interne care a recomandat demiterea directoarei. Imediat, Maricica Ifrim intra in concediu medical pentru a scapa de sanctiunile fostului sef al Arhivelor Nationale Corneliu Mihai Lungu. Ifrim a stat in concediu medical in perioada 5 mai-10 iulie 2007, revenind dupa inlocuirea directorului Lungu de la sefia Arhivelor Nationale.

Imbolnavire suspecta
Noul sef, Dorin Dobrincu, a cerut cercetarea motivelor pentru situatia tensionata din interiorul institutiei si in octombrie a dispus detasarea directoarei Ifrim la Arhivele Statului din Targu Jiu.
Dupa trei zile directoarea se imbolnaveste subit si intra din nou in concediu medical. Pe 22 octombrie, Maricica Ifrim si-a prezentat demisia din fuctia de director al Arhivelor Nationale Iasi. Cererea i-a fost aprobata imediat. Din momentul respectiv au inceput sa curga cele 30 de zile prevazute de lege in care un functionar public cu functie de conducere isi pastreaza functia, perioada in care trebuie sa fie facuta predarea-primirea gestiunii avute pana in momentul demisiei.
Dar numai dupa o saptamana, directoarea Ifrim se razgandeste, revenind asupra demisiei. Pentru a bloca cele 30 de zile de preaviz si pentru a amana predarea- primirea gestiunii (activitate ce fusese stabilita pentru 5 noiembrie), pe 2 noiembrie Ifrim a intrat din nou in concediu medical pana pe 10 decembrie. Incepand cu data de 11 decembrie, obosita fiind de munca depusa la Arhive, Maricica Ifrim a solicitat efectuarea concediului de odihna pana pe 25 ianuarie.
Bolnava la Arhive, apta de munca la universitate si DFP
"Bolnava" Maricica Ifrim, aflata in concediu medical la Arhive, a desfasurat activitate didactica la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi. Mai mult, a lucrat si pentru Directia de Finante Publice (DFP) Iasi, avand statutul de "salariat cu norma partiala", de unde a incasat in mod ilegal venituri. Conform statutului functionarilor publici, acestora le este interzis sa desfasoare alte activitati cu exceptia carierei de profesor, orice alta activitate fiind asimilata conflictului de interese.
Cu un total de 110 zile de concediu medical, directoarea demisionara a doborat orice record in materie de tinut cu dintii de scaun.
Explicatia oferita de Maricica Ifrim, prin intermediul unor articole de presa pentru acest circ ieftin cu "uite demisia, nu-i demisia", este de rasul curcilor. Chipurile, indepartarea sa din functia de director al Arhivelor Nationale Iasi ar aduce atingere sigurantei nationale.

Concediile medicale, bucuria incompetentilor
Dorin Dobrincu, directorul Arhivelor Nationale, spune ca i-a cerut detasarea directoarei Ifrim pe un post echivalent, in urma unor grave nereguli constatate in activitatea institutiei. Despre concediile medicale obtinute de Ifrim, Dobrincu spune ca reprezinta o portita de scapare pentru functionarii publici care refuza sa se supuna deciziilor. "La Directia Judeteana Iasi a Arhivelor Nationale s-au inregistrat probleme grave in ceea ce priveste managementul institutiei. In urma concluziilor nefavorabile a mai multor controale, doamna Ifrim a facut o cerere prin care si-a exprimat dorinta de a demisiona, cerere care a fost aprobata de mine. Dupa o saptamana a revenit asupra deciziei, insa nu am fost de acord cu noua cerere. In acel moment s-a imbolnavit subit si a intrat in concedii medicale peste concedii medicale si astazi suntem intr-un semiblocaj institutional", ne-a declarat directorul Arhivelor Nationale, dr. Dorin Dobrincu.
In incercarea de a obtine un punct de vedere fata de tot acest balci, directoarea Ifrim a inchis telefonul in momentul in care ne-am prezentat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.