La conferinta donatorilor de la Paris, cea mai mare donatie a fost anuntata de UE: 650 de milioane $.

Lideri din intreaga lume s-au adunat la Paris ca sa ajute procesul de pace din Orientul Mijlociu. Foto: Reuters Presedintele francez Nicolas Sarkozy a gazduit ieri la Paris conferinta donatorilor pentru ajutorarea economiei palestiniene si, implicit, a procesului de pace din Orientul Mijlociu. Oficiali din peste 60 de tari au participat la aceasta conferinta (cea mai mare din 1996 incoace), de la care se astepta stringerea a 5,6 miliarde de dolari, pina in 2010. Printre cei prezenti s-au numarat, alaturi de reprezentantul UE pentru negocierile de pace din Orientul Mijlociu, Tony Blair, secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Conferinta donatorilor este o urmare a summitului de la Annapolis, de luna trecuta, care a constituit prima intilnire de negociere intre israelieni si palestinieni, dupa sapte ani. In cadrul acelui summit se stabilise ca un stat palestinian sa fie infiintat pina la sfirsitul anului 2008.

Presedintele Nicolas Sarkozy a deschis conferinta cerind infiintarea unei forte internationale care sa sprijine, la momentul oportun, serviciile de securitate palestiniene. „Franta propune detasarea, la momentul oportun si numai daca toate conditiile sint intrunite, a unei forte internationale care sa vina in sprijinul serviciilor de securitate palestiniene", a spus Sarkozy, care a mai anuntat donarea, din partea Frantei, a 300 de milioane de dolari. „Fara acest ajutor, fara plata ajutorului care va permite trezoreriei palestiniene sa isi indeplineasca rolul, ne vom afla in fata unei catastrofe totale in Cisiordania si Gaza", a declarat presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas. Totusi, Banca Mondiala si alte citeva organizatii au anuntat ca, daca Israelul nu ridica restrictiile de circulatie pentru cetatenii palestinieni si pentru marfuri, acordarea de bani suplimentari nu va reconstrui economia palestiniana. Cele mai mari donatii au fost anuntate de UE - 650 de milioane de dolari, si SUA - 555 de milioane de dolari. 70% din sumele acordate vor fi utilizate pentru reducerea uriasului deficit bugetar al Autoritatii Palestiniene.

Desi Gaza este inclusa formal in planul de reconstructie economica, Fisia este ocupata de grupul terorist Hamas incepind din iunie si este complet izolata de restul lumii.

Donatii UE: 650 de milioane $ SUA: 555 de milioane $ Franta: 300 de milioane $ Germania: 290 de milioane $ Japonia: 150 de milioane $ Coreea de Sud: 13 milioane $