Prima vizita a lui Mihai Razvan Ungureanu din postura de proaspat sef SIE a fost la principalul inamic al presedintelui Traian Basescu, magnatul penal Dinu Patriciu. Patriciu a vrut sa se stie si sa-i transmita un mesaj, nu doar simbolic, lui Traian

Prima vizita a lui Mihai Razvan Ungureanu din postura de proaspat sef SIE a fost la principalul inamic al presedintelui Traian Basescu, magnatul penal Dinu Patriciu. Patriciu a vrut sa se stie si sa-i transmita un mesaj, nu doar simbolic, lui Traian Basescu. A ales o publicatie relativ obscura, dar foarte fidela intereselor sale (mai mult sau mai putin) publice. Ziarul a relatat cu lux de amanunte intrevederea de taina a lui Mihai Razvan Ungureanu, proaspat uns sef al spionajului extern, cu miliardarul Dinu Patriciu, intr-unul din sediile omului de afaceri, din strada Herastrau nr. 44. Se arata ca Razvan Ungureanu s-a deplasat la locatia cu pricina, pentru a se intalni cu Dinu Patriciu, la volanul unui Peugeot 206, gri metalizat, cu nr. B-68-UZG, indicandu-se si ora exacta a intalnirii.
Ungureanu, la confesiune cu Patriciu
Dupa aproape doua ore petrecute in compania omului de afaceri, la ora 16.56, Razvan Ungureanu a parasit imobilul, cu aceeasi masina. La un minut dupa acesta a plecat din sediu si miliardarul Dinu Patriciu, el conducand un Range Rover. Cum intalnirea dintre seful unui serviciu de spionaj si unul dintre principalii magnati ai presei nu putea sa nu ridice mari semne de intrebare, l-am contactat telefonic pe Dinu Patriciu. Acesta a confirmat in final intrevederea avuta cu Razvan Mihai Ungureanu, precizand ca discutia a fost legata de... prezenta actualului sef al SIE in board-ul revistei Foreign Policy. Da, ne-am intalnit la sediul revistei Dilema Veche, acolo unde se intalneste board-ul revistei Foreign Policy, care va fi lansata zilele acestea. Razvan Mihai Ungureanu face parte din board-ul revistei, asa ca am discutat despre apartenenta sa in acest board, data fiind noua functie pe care o detine, ar fi precizat Dinu Patriciu, afabil si cu chef de vorba, dupa cum s-ar parea. Patriciu a mai indicat subordonat ilor sai de la publicatia intereselor sale (ne) publice sa ceara confirmare de la Andrei Plesu. Descrierea suculenta a condeierilor gazetei de perete (publice) a lui Patriciu s-a oprit aici, in continuarea materialului introducandu- se un fel de spot de reclama a noii reviste a lui Patriciu, intitulata aici Revista fostilor ministri de Externe, respectiv revista Foreign Policy, in varianta romaneasca. Din conducerea editoriala a publicatiei trustului patronat de Dinu Patriciu face parte, alaturi de Andrei Plesu, Adrian Severin, Petre Roman si Mihai Razvan Ungureanu, omul lui Basescu de la conducerea SIE. Andrei Plesu si Petre Roman se regasesc si la varful Fundatiei Dinu Patriciu, care va gira noua institutie de recrutare academica pe care o va lansa Patriciu cu bani scosi de la kazahi, din vanzarea Rompetrol. Rezerva de cadre a Comitetului Central
Mihai Razvan Ungureanu a fost membru al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist pana in decembrie 1989 si a fost recuperat de Andrei Plesu, comilitonul lui Ion Iliescu, cu care complota la Tescani inainte de 1989. Plesu l-a numit direct secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, pe tanarul venit de la Iasi, unde si-a sustinut doctoratul cu sprijinul financiar al aceluiasi Dinu Patriciu, un arhitect cu mana buna, daca avem in vedere ca investitia i-a adus beneficii cu varf si indesat, astazi. Pana sa-i iasa numirea la SIE, Ungureanu a stat confortabil la Viena pe postul sinecura de reprezentant al Romaniei la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei, SECI, post unde inaintea sa ambasadorii la Viena munceau printre picaturi, fara vreo remuneratie. Ungureanu a creat un adevarat scandal public cand a incercat pe sest sa-si dubleze salariul printr-o ordonanta de urgenta in care si-a propus (si si-a dispus) o marire consistenta de leafa.
Succesul extraordinarei tranzactii KazMunaiGaz
Deosebit de interesant este articolul semnat de Mihai Razvan Ungureanu in primul numar al publicatiei patronului sau, Dinu Patriciu. Sub genericul preocupa rii fata de politica externa a Romaniei, Ungureanu comite un articol intitulat Cine face politica externa a Romaniei?. Dupa ce se refera in linii generale la problematica, el puncteaza asupra succeselor: Acolo unde aceste afaceri s-au perfectat cu bun rezultat, politica externa a Romaniei omite astazi sa ia in calcul ponderea extraordinara a acestor succese pentru imaginea noastra pe plan extern. Exemplele Mittal Steel, OMV sau, mai recent, KazMunaiGaz trebuie intelese ca sanse reale de valorificare a influentei Romaniei in politica internationala si nu doar contabilizate abstract. Ca pasaj de propaganda servila, textul este antologic si merita gravat la intrarea in sediul Rompetrol, acum KazMunaiPetrol, si desigur la intrarea sediului OMV de la Viena, orasul preferat al Austro- Ungureanului, cum a fost supranumit cand detinea functia de sef al MAE al Romaniei, teoretic. Daca tranzactia Petrom-OMV este un succes, cand ancheta Parlamentului tocmai scoate la iveala teribila teapa trasa romanilor de guvernarea Nastase, prin cedarea pe nimic, practic, a rezervelor naturale ale Romaniei, atunci fara indoiala ca, in aceeasi logica, si vanzarea Rompetrol catre un stat CSI fidel Rusiei este tot un succes epocal. Problema este ca aceste afaceri sunt succese ale (serviciilor) unor alte state, nu neaparat prietene Romaniei. Ba chiar ostile, la vedere, daca ne gandim la vantul rece al pustei rusesti cum ne bate in ceafa. Avem un sef la SIE, sa ne traiasca bine.


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.