Salariile vor continua sa creasca in Romania, peste ritmul de crestere al celor mai multe tari din regiunea Europei Centrale si de Est, dar evolutia va fi mai lenta, in raport cu cea inregistrata anul acesta, potrivit unui studiu salarial, realizat d
Salariile vor continua sa creasca in Romania, peste ritmul de crestere al celor mai multe tari din regiunea Europei Centrale si de Est, dar evolutia va fi mai lenta, in raport cu cea inregistrata anul acesta, potrivit unui studiu salarial, realizat de firma de consultanta Towers Perrin, informeaza The Money Channel.

Totusi, cresterea salariilor va fi mai mica decat cea din anul 2007: 9,2%, fata de 9,5% - nivelul de crestere raportat anul acesta, conform datelor Towers Perrin. Bulgaria va inregistra o crestere de doua procente: 9,7%, de la 7,7%.

In Ungaria, cresterea va fi de 6,5% (cu 0,5% mai mult decat in 2007), in Polonia de 5%, in timp ce in Cehia se va ajunge la 5,3%, de la 4,9%. In Romania, cresterea salariala va fi constanta la nivelul de top, middle management si personal calificat (9%), in timp ce angajatii din productie vor primi un salariu mai mare cu 9,3%.

In anul 2007, personalul calificat a avut cea mai mica crestere de salariu - 9%, celelalte categorii primind o crestere de 9,5%. In Bulgaria, cresterea este constanta (9,8%) pentru top, middle management si personal calificat, scazand pentru angajatii din productie la 9,5%. Companiile din Cehia vor oferi angajatilor din productie o crestere mai mare decat media - 5,7%, iar in Polonia, cresterea salariala se mentine aceeasi pentru toate nivelurile de calificare.

"Raportul arata ca tarile cu economie matura sunt destul de reticente, in ceea ce priveste cresterile salariale prognozate pentru 2008. Pe de alta parte, in anumite tari in curs de dezvoltare se observa cresteri chiar de doua cifre (de exemplu, in Egipt, Rusia si Indonezia), din cauza cresterii competitiei de pe piata muncii sau a conditiilor economice locale", a declarat Allen Jackson, director general Towers Perrin.

Cele mai mari cresteri salariale pentru anul viitor sunt asteptate in Venezuela (22%), Argentina (16,5%), India (15%) si Indonezia (12%). Modificari insesizabile in valoarea salariilor de la un an la altul sunt prognozate pentru Elvetia (3%), Franta (3,3%) si Germania (3,5%).

In SUA, cresterile salariale vor fi, in medie, de 3,9%, mentinandu-se constante fata de acest an. In Canada, se observa o scadere de la 3,6% la 3,5%, in Franta o crestere de la 3,2% la 3,3%, iar in Germania de la 3,3% la 3,5%. In Marea Britanie, cresterea salariala va fi mai ridicata decat anul acesta: 4%, fata de 3,8%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.