Seful Statului Major al armatei ruse a amenintat din nou SUA, declarand ca o eventuala lansare a unei rachete interceptoare americane pentru distrugerea unei rachete iraniene ar putea atrage, "din greseala", lansarea unei rachete rusesti.
"Este
Seful Statului Major al armatei ruse a amenintat din nou SUA, declarand ca o eventuala lansare a unei rachete interceptoare americane pentru distrugerea unei rachete iraniene ar putea atrage, "din greseala", lansarea unei rachete rusesti.
"Este vorba despre posibilitatea unei lovituri retaliatorii provocate de identificarea gresita a unei rachete interceptoare" americane drept racheta balistica indreptata spre Rusia, a declarat generalul Iuri Baluievski, la o conferinta de presa televizata. "Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar aceasta nu este o poveste... Este o chestiune tehnica, ce ar putea afecta stabilitatea militara a lumii", a adaugat el, explicand ca "in cazul in care Iranul ar incerca sa lanseze o racheta asupra Statelor Unite, atunci rachetele interceptoare din Polonia (din scutul american antiracheta) ar zbura in directia Rusiei".
Generalul Baluievski a declarat ca propunerile facute de SUA in negocierile privind scutul american antiracheta sunt "inacceptabile" si ca acest proiect nu poate fi interpretat in alt mod decat ca fiind indreptat impotriva Rusiei.
Serghei Kisliak, adjunctul ministrului rus de Externe, a declarat la randul sau, in aceeasi conferinta de presa, ca rezultatele consultarilor intre Moscova si Washington cu privire la scutul antiracheta sunt "dezamagitoare". "Vom continua aceste demersuri diplomatice si ne vom gandi la ce trebuie sa facem pentru a proteja securitatea Rusiei in functie de orice scenariu dupa care ar putea evolua situatia", a declarat Kisliak, reluand sub o alta forma amenintarile comandantului militar.
Ministerul de Externe ceh a reactionat imediat, calificand declaratiile oficialilor rusi drept "inimaginabile in lumea democratica". "Acest gen de declaratii este inacceptabil. Nici o declaratie de acest tip nu va influenta negocierile polono-americane" cu privire la scutul antiracheta, a afirmat premierul polonez, Donald Tusk.
Declaratiile amenintatoare ale generalului Baluievski si ale adjunctului ministrului rus de Externe au venit la o zi dupa ce presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko, declarase ca tara sa "este pregatita sa isi joace rolul in chestiunea propusei desfasurari in Europa a elementelor scutului antiracheta", ca raspuns la sugestia unui general rus de contracarare a planurilor americane prin desfasurarea de rachete rusesti in Belarus.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.