Financial Times foloseste termenul "amanare" in cazul recunoasterii independentei Kosovo din partea Romaniei, britanicii nu mai ies la shopping iar rezultatele conferintei de la Balli nu au fost prea spectaculoase. Indienii vor sa cumpere Jaguar si l
Financial Times foloseste termenul "amanare" in cazul recunoasterii independentei Kosovo din partea Romaniei, britanicii nu mai ies la shopping iar rezultatele conferintei de la Balli nu au fost prea spectaculoase. Indienii vor sa cumpere Jaguar si land Rover, Michael Dell intra in afaceri imobiliare, in Franta 35.000 de functionari publici si-ar putea pierde locul de munca si muncitorii staini din Spania au trimis aproape 6 miliarde acasa. Pe larg, in revista presei internationale de business, realizata de The Money Channel.

"Uniunea Europeana a decis sa stabilizeze Kosovo" este unul dintre titlurile din Financial Times. Leaderii europeni au decis vineri sa trimita in Kosovo 1800 de functionari, printre care politisti, judecatori, procurori si lucratori in vama. Masura este menita sa ajute la stabilizarea provinciei dupa momentul declaratiei de independenta. Operatiunea din Kosovo va fi cea mai de amploare intreprinsa pana acum de catre Uniunea Europeana.Cel mai probabil, cateva state care se confrunta cu problema minoritatilor etnice, vor amana decizia de recunoastere a independentei Kosovo. Exemplele oferite de cotidianul britanic in acest sens sunt cele ale Romaniei si Slovaciei. Termenul de "amanare" folosit de Financial Times este unul interesant, mai ales prin prisma declaratiilor de saptamana trecuta ale Presedintelui Traian Basescu. Probabil, in cazul Romaniei poate fi eventual vorba de o amanare pe un termen foarte, foarte lung. Presedintele Basescu a declarat ca in cazul lipsei unei rezolutii ONU, Romania nu va recunoaste independenta Kosovo. Tot Financial Times remarca imposibilitatea adoptarii unei rezolutii vis-a-vis de Kosovo, datorita dreptului de veto pe care Rusia si-l va exercita in cadrul Consiliului de Securitate, Rusia sprijinind de altfel pozitia Serbiei.

Britanicii nu prea mai dau buzna pe marile artere de shopping, nici macar in perioada sarbatorilor, anunta The Guardian. Rezultatele publicate de Institutul de marketing Experian releva ca vanzarile inregistrate saptamana trecuta au scazut cu 3% fata de aceeasi perioada din 2006. Martin Davies, director de retail planning la Experian declara pentru The Guardian ca de vina sunt cumparaturile online si marile centre comericale din afara orasului. Unii analisti sunt de parere ca influxul last minute de Craciun va fi anul acesta mai mare decat de obicei, Davies crede insa ca nu este suficient pentru a recupera volumul de vanzari.

Frankfurter Allgemeine ne informeaza ca, in cele din urma, conferinta pe probleme de clima de la Balli s-a incheiat cu o concluzie poztiva, chiar daca mult sub astepari. Partea pozitiva a fost angajamentul participantilor, inclusiv al Statelor Unite de a negoica pana in anul 2009 un nou protocol pentru reducerea emisiilor. Noul document va inlocui protocolul de la Kyoto care expira in 2012. Partea mai putin buna, cel putin pentru Uniunea Europeana a fost lipsa asumarii unor tinte clare. Obiectivul European era reducerea emisiilor intre 25 si 40% pina in anul 2020. La presiunile Statelor Unite insa, nici o cifra nu a fost insa inclusa in documentul final.

Din Handelsblatt aflam despre problemele cu justitia pe care Deutsche Bank le intampina tot mai des. In urma esuarii negocierilor, orasul Haga pregateste o actiune in justitie, Wuerzburg a facut-o deja. Pentru a se proteja de fluctuatiile de dobanda care insotesc creditele municipale, primariile au apelat la serviciile de derivate ale Deutsche Bank. Criza globala a creditelor a dat insa peste cap aceste socoteli, astfel tintele superioare de pierdere nu au mai putut fi atinse. Daca in cazul orasului Wuerzburg, pretentiile sunt de 2,6 milioane de euro, in cazul Haga, analistii se asteapta la sume mult mai mari.

O alta disputa mai veche a Deutsche Bank pare insa in curs de a se finaliza. Surse apropiate magnatului media Leo Kirch, fondatorul Pro Sieben si Premiere vorbesc despre o intelegere de 600 de milioane de euro cu prima banca a Germaniei. In 2002, Kirch a cerut bancii despagubiri de 1,6 miliarde de euro deoarece o considera vinovata pentru prabusirea imperiului sau.

Ford este in pragul vinzarii marcilor Jaguar si Land Rover, scrie Wall Street Journal. Cel mai probabil acestea vor fi achizitionate de catre divizia de automobile a conglomeratului indian Tata Group. Anuntul oficial ar putea veni chiar la inceputul acestei saptamani. Saptamana trecuta, sindicatul britanic care reprezinta muncitorii de la Jaguar si Land Rover si-a afirmat sprijinul pentru oferta grupului indian. Pentru Tata Motors, achizitia Ford ar insemna deputul pe pietele internationae.CLa cele 96 de companii ale grupului Tata au peste 200.000 de salariati si afaceri in domenii diverse, de la otel la software.

Tot din Wall Street Journal aflam despre intentiile lui Michael Dell de a investi in dezvoltatorul imobiliar Relates Cos, compania responsabila pentru proiectul turnurilor Time Warner. MSD Capital, firma de investitii a lui Michael Dell, alaturi de Goldman Sachs si o companie din Abu Dhabi vor face o infuzie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari in dezvoltatorul american. Pentru cele 400 de milioane platite, MSD si Goldman vor detine impreuna 7,5% din Related. Un anunt oficial in acest sens va veni cel mai probabil in cursul zilei de astazi.

35.000 de functionari publici isi vor pierde locul de munca din 2009, ca urmare a unui plan al actualului ministru al bugetului, Eric Woerth, informeaza cotidianul Le Monde. Masura va veni dupa o reevaluare a puterii de cumparare. Bugetul de stat pentru 2009 prevede deja reducerea a peste 22.000 de posturi. Woerth a tinut sa precizeze ca aproape 73.000 de functionari publici se pensioneaza anual, dar a spus ca nu vrea sa angajeze doi oameni pentru unul care pleaca.

Tot din Le Monde aflam despre China care s-a angajat sa ajute tarile sarace cu 41,6 de miliarde de dolari. Jurnalistii francezi precizeaza ca este vorba despre o suma record. Acesti bani vor fi destinati statelor cu un PIB anual pe cap de locuitor mai mic de 1.065 de dolari.

Din Le Figaro aflam ca economia franceza a creat aproximativ 300.000 de locuri de munca intr-un an. Chiar daca 2007 a fost un an dinamic, 2008 nu arata la fel de bine.Totodata, salariul mediu net pe economie a crescut cu 4,6%.

In Spania citim la sectiunea economica a cotidianului El Pais ca muncitorii straini au trimis in tarile de origine 5,9 miliarde de euro in primele noua luni ale anului.Conform datelor publicate de Banca Spaniei, cifra este in crestere cu 23,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.