Marea Britanie a transferat duminica responsabilitatea pentru securitatea provinciei Basra autoritatilor irakiene, marcand astfel sfarsitul a aproximativ cinci ani de control britanic in sudul Irakului.Ultima baza parasita era amplasata intr-un aerop
Marea Britanie a transferat duminica responsabilitatea pentru securitatea provinciei Basra autoritatilor irakiene, marcand astfel sfarsitul a aproximativ cinci ani de control britanic in sudul Irakului.Ultima baza parasita era amplasata intr-un aeroport din afara orasului Basra, pe care britanicii l-au parasit in octombrie. La ceremonia de predare, guvernatorul provinciei Mohammed Mosbah al-Waeli a declarat ca este "una dintre cele mai importante zile din istoria moderna a provinciei Basra". Guvernatorul a semnat, impreuna cu comandantul diviziei multinationale Sud-Est, generalul Graham Binns, un protocol de intelegere in virtutea caruia trupele irakiene au preluat in mod oficial controlul asupra provinciei. Guvernul de la Londra a anuntat, la inceputul lunii octombrie, ca va reduce la jumatate efectivele britanice din Irak pana in primavara anului viitor. Si Polonia, prin vocea premierului Donald Tusk, si-a precizat ieri calendarul incheierii misiunii din Irak. Premierul a anuntat ca are un proiect de retragere a tuturor militarilor pana in octombrie 2008, pe care il va inainta presedintelui Lech Kaczynski. Planul va fi prezentat mai intai celor aproximativ 900 de militari polonezi din teren, cu ocazia vizitei pe care Donald Tusk o va face de Craciun in Irak, prima de la preluarea mandatului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.