Biroul Politic Central al PNL a decis, luni, cu mare majoritate de voturi ca vicepresedintele PNL Norica Nicolai sa fie noul ministru al Justitiei, transmite Realitatea TV. Cu exceptia lui Dan Radu Rusanu, toti ceilalti 28 de membri al biroului au vo
Biroul Politic Central al PNL a decis, luni, cu mare majoritate de voturi ca vicepresedintele PNL Norica Nicolai sa fie noul ministru al Justitiei, transmite Realitatea TV. Cu exceptia lui Dan Radu Rusanu, toti ceilalti 28 de membri al biroului au votat "pentru". Vicepresedintele PNL, senatorul Norica Nicolai, va ocupa portofoliul Justitiei, dupa ce Tudor Chiuariu a demisionat la inceputul saptamanii trecute.

Nicolai a fost sustinuta de vicepresedintii liberali cu greutate, precum Crin Antonescu, Ludovic Orban sau Puiu Hasotti, candidatura sa avand insa si sprijinul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Norica Nicolai si-a dorit de multa vreme acest portofoliu, insa surse liberale afirmau insa ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu ar fi fost in totalitate de acord cu aceasta nominalizare. El ar avea doua motive: raporturile acesteia cu serviciile de informatii si faptul ca a fost procuror inainte de 1989. Tariceanu risca insa sa se trezeasca cu o solicitare de remaniere a Cabinetului din partea vicepresedintilor PNL, daca nu ar fi acceptat aceasta nominalizare. Procuror de formatie, Nicolai este si una dintre cele mai puternice voci ale partidului si a facut parte si din Comisia juridica a Senatului.

Propunerea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu. In prima sa declaratie de presa facuta imediat dupa nominalizare, Norica Nicolai si-a definit cateva dintre prioritati, precum evaluarea legislatiei in vigoare pentru a sustine lupta impotriva coruptiei, elaborarea unei strategii a Justitiei in combaterea coruptiei, stoparea declinului de imagine al Justitiei, toate masuri gandite pentru recucerirea increderii cetatenilor romani in actul de Justitie. Norica Nicolai este una femeile care s-au facut remarcate in politica romaneasca prin activitatea parlamentara. Este prima femeie care a prezidat o sedinta de plen, transmite Realitatea TV.

Nascuta la 27 ianuarie 1958, Norica Nicolai este doctorand in drept penal, iar o mare parte a carierei si-a desfasurat-o la Calarasi, ca procuror si - ulterior - avocat.

Fost mebru al PNTCD, in perioada 1996 - 2000, Norica Nicolai a detinut functia de Secretar de Stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, iar din 2000 a intrat in PNL. In prezent, ocupa functia de vicepresedinte al Senatului si isi desfasoara activitatea si in cadrul Comisiei juridice de numiri, disciplina, imunitati si validari. De asemenea, este vicepresedinte al PNL.

A sustinut in permanenta ideea promovarii femeilor in politica. In ianuarie 2006, Nicolai a fost reconfirmata in functia de presedinte a organizatiei nationale a femeilor liberale.

Numele Noricai Nicolai se leaga si de cel mai mediatizat caz de vot ilegal din Parlamentul Romaniei. In aprilie 2006, Norica Nicolai s-a prezentat la sedinta impreuna cu nepoata sa, care a fost surprinsa de camerele de filmat votand cu o cartela de parlamentar. Senatorul a recunoscut ulterior ca i-a permis nepoatei doar sa asiste la lucrari, nicidecum sa utilizeze cartela. A declarat ca a gresit, iar in urma cercetarilor interne, Biroul Permanent al Senatului i-a dat un avertisment.

La formarea cabinetului Tariceanu II, Norica Nicolai a fost propusa pentru functia de ministru al Apararii sau cel al Justitiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.