Pretul gazelor naturale nu va avea o crestere de doua cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie a tarifelor platite de populatie pentru gazele naturale si electricitate va fi sub nivelul inflatiei, a declarat vineri, la Bazna, judetul Sibiu, min
Pretul gazelor naturale nu va avea o crestere de doua cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie a tarifelor platite de populatie pentru gazele naturale si electricitate va fi sub nivelul inflatiei, a declarat vineri, la Bazna, judetul Sibiu, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, citat de Mediafax. "La energie, in 2008, va exista o formula de pret prin care sa fie o crestere zero. Obiectivul este ca mixul preturilor sa aiba un efect antiinflationist. In legatura cu gazul, avem discutii cu autoritatea de reglementare sa vedem ce formula vom gasi. Vreau sa spun insa ca acea aliniere a preturilor la cele din Uniunea Europeana se va face dupa o formula care sa nu impovareze populatia. Cei care vor anunta preturile vor fi insa cei de la autoritatea de reglementare", a spus Vosganian.
Cauzele principale ale cresterii pretului sunt scumpirea petrolului, care s-a apropiat de nivelul record de 100 dolari pe baril, si majorarea operata de Rusia pentru livrarile in statele europene. Prin compania de stat Gazprom, Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei. Pretul gazelor din import, care asigura aproape 40% din consumul intern anual al Romaniei, va creste, la 1 ianuarie 2008, cu 15-16%, majorare care va avea impact asupra tarifelor platite de populatie. Gazele de import vor fi mai scumpe cu 50 de dolari pe mia de metri cubi, pretul urmand sa ajunga la 360-365 dolari/1.000 metri cubi, potrivit unor surse din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Este prematur sa se evalueze impactul acestei cresteri asupra populatiei, dar cu siguranta va fi unul si s-ar putea sa fie destul de important. Analiza nu este inca finalizata, urmeaza sa fie evaluat si rolul altor elemente in stabilirea noilor preturi, cum ar fi cosul de gaze la consumator, raportul leului fata de euro si dolar sau tarifele de distributie care vor intra in vigoare de anul viitor", au declarat sursele citate.
Pretul gazelor importate de Romania se situeaza in prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. Romania importa exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef si Wintershall.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.