>> Pentru a putea fi vanduta pe raza Capitalei, carnea de porc trebuie sa fie insotita de "marca de sanatate", eliberata de medicul veterinar.

>> Carnurile comercializate fara certificat sanitar-veterinar de transport vor fi sechestrate s
>> Pentru a putea fi vanduta pe raza Capitalei, carnea de porc trebuie sa fie insotita de "marca de sanatate", eliberata de medicul veterinar.

>> Carnurile comercializate fara certificat sanitar-veterinar de transport vor fi sechestrate si retrase de la consumul populatiei.


Deoarece sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar cumparatorii se inghesuie sa-si umple frigiderele cu bunatati, autoritatile sanitar-veterinare s-au apucat sa controleze modul de vanzare a carnii de porc. "Produsele care nu sunt pastrate in conditii corespunzatoare constituie un pericol pentru sanatatea publica. Din acest motiv, este interzisa comercializarea carnii de porc in alte locuri decat cele autorizate sanitar-veterinar. Produsele proaspete, destinate valorificarii pe piata, trebuie sa provina numai din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor in mod permanent, de personalul sanitar oficial", a declarat Radu Roatis, directorul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Totodata, carnea trebuie sa fie insotita de certificat sanitar-veterinar de transport, eliberat de medicul veterinar oficial. Prin acest document sunt certificate salubritatea si calitatea produsului. In cazul in care carnea proaspata nu prezinta marca de sanatate, marfa va fi sechestrata, urmand sa fie retrasa de la consum.

Sacrificarea animalelor, doar cu asomare prealabila
Pentru a nu se imbolnavi de trichineloza, populatia nu trebuie sa cumpere din magazine carne care nu a fost marcata cu marca de sanatate a unitatii de sacrificare, sau cu marca de identificare a unitatii de transare. Marca de sanatate/identificare atesta ca produsele au fost supuse controlului sanitar-veterinar oficial. Din acest an, porcii proveniti din gospodarii individuale pot fi taiati in mod traditional, sub supraveghere sanitar- veterinara, insa numai cu asomare. Totodata, vanzarea lor se va putea face doar pe piata locala. "Este interzisa taierea porcilor in targurile de animale si in vecinatatea acestora. In cazul abaterilor, sanctiunile se vor da pe baza HG 948/2005, de catre autoritatea locala sanitar-veterinara", a mai spus directorul Roatis. In schimb, porcii proveniti din abatoare autorizate, destinate taierii, trebuie sacrificati tot acolo. Transportul animalelor spre unitatile de vanzare trebuie efectuat cu mijloace specializate, care respecta legislatia referitoare la "bunastarea animalelor".

Reguli
>> Legumele, pe soiuri

Legumele proaspete pentru consum trebuie vandute in ambalaje pe care sa fie
inscriptionate originea produsului, numele firmei care a ambalat marfa, soiul, cantitatea si grupa de calitate.
Alimentele etichetate deja pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor,
dar nu mai mult de 180 zile. La randul lor, producatorii si comerciantii de rasaduri
vor fi autorizati de Ministerul Agriculturii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.