Acestea atrag milioane de turisti din intreaga lume
Este singurul loc din lume cu atat de multe bisericiNumarul impresionant al bisericilor din Bucovina, Romania, cu interesantele fresce interioare si exterioare, a fost pastrat inca din timpuril
Acestea atrag milioane de turisti din intreaga lume
Este singurul loc din lume cu atat de multe bisericiNumarul impresionant al bisericilor din Bucovina, Romania, cu interesantele fresce interioare si exterioare, a fost pastrat inca din timpurile medievale. Datorita unicitatii si valorii lor artistice, acestea au fost adaugate la Lista cu Mosteniri Culturale Internationale a UNESCO, in 1993. Intr-adevar, nu exista alt loc pe pamant in care se afla un astfel de grup de biserici, cu o asa de inalta calitate a frescelor exterioare.
In majoritatea cazurilor, bisericile au fost intemeiate ca loc al familiilor nobile pentru ingropare. Desi urmand programul iconografic canonic, fiecare pictor a interpretat scenele in feluri usor diferite. Folosind culori precum Albastrul de Voronet, Rosul de Humor sau Verdele de Arbore, pictorii (majoritatea necunoscuti) au descris povestile biblice ale pamantului si ale raiului, scene din viata Sfintei Fecioare si a lui Iisus Hristos, povestiri despre inceputurile omenirii si viata dupa moarte. Prima data, scenele au fost pictate pe peretii interiori, apoi extinse catre peretii exteriori. Motivele pentru astfel de scene vaste erau atat religioase, cat si didactice: pentru a promova ortodoxismul si pentru a educa oamenii de rand.Manastirea VoronetBiserica Sfantul Gheorghe a Manastirii Voronet este probabil cea mai cunoscuta biserica din Romania atat pentru frescele ei exterioare, cu o luminozitate si culori foarte intense cat si pentru sutele de figuri bine pastrate pe proaspata zugraveala de azur. Biserica Voronetului pe care Ştefan cel Mare a construit-o include altarul, naosul cu cele doua turnuri si pronaosul.
Manastirea se afla pe malul unui rau, la capatul unui sat mare cu acelasi nume, aproape de orasul Gura Humorului. Varsta asezamantului monahal nu este cunoscuta. Legenda ne povesteste ca Ştefan cel Mare, in timpul unei crize intr-un razboi cu turcii, a venit la Arhanghelul Daniel, la schitul sau in Voronet si a cerut sfatul acestuia. Castigand batalia impotriva turcilor, printul si-a pastrat promisiunea catre calugar si a construit o noua biserica dedicata Sfantului Gheorghe, ocrotitorul victoriei in batalie. Aceasta este biserica actuala, construita pe asezamantul vechii biserici de lemn, ale carei ramasite nu se stie de cand dateaza. Noul cercetator George Bals a scris in 1920, ca biserica aceasta, la fel ca si cele construite in secolul urmator, sunt “Biserici bizantine construite cu maini gotice”. Structura si solutiile de interior in ce priveste spatiul au facut trimitere la traditia bizantina si a slavilor de sud.
Desi considerat multa vreme doar o figura de legenda, existenta pustnicului Daniil nu mai este astazi pusa la indoiala - nu departe de Manastirea Putna se afla chilia pe care, spune traditia, si-ar fi cioplit-o cu dalta in piatra dura insusi sihastrul Daniil.
Il regasim pe pustnic pe fatada constructiei adaugate la 1547 pe timpul lui Ilias, fiul lui Petru Rares, de catre mitropolitul Grigorie Rosca.Manastirea PutnaImpozanta Manastire Putna este situata langa raul Putna, imprejmuita de dealuri impadurite si de privelisti salbatice. Ştefan cel Mare a construit manastirea ca fiind locul sau de inmormantare, intre anii 1466 si 1469, iar biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost sfintita un an mai tarziu. Muzeul manastirii cuprinde o colectie importanta de obiecte de arta medievale, mai ales din timpul lui Ştefan cel Mare si al succesorilor sai imediati. Deasupra faimosul Tetraevanghel de la Humor cu portretul domnitorului.
Primul egumen a fost Arhimandritul Iosif de la Manastirea Neamt, primul centru monahal important din Moldova. Acesta a fost insotit de catre caligrafi, care au fost primii dascali ai noii scoli care a urmat exemplul celei din Neamt. A inceput ca scoala de retorica, logica si gramatica pentru viitorii cronicari sau personal cleric, dar curand Putna a devenit unul din cele mai importante centre culturale ale tinutului.
Desi biserica actuala urmeaza planul edificiului unei biserici moldovenesti tipice din secolele al XV-lea si al XVI-lea, ea are multe particularitati arhitecturale si decorative care sunt tipice bisericilor din secolul al XVII-lea.
Turla difera de cele traditionale, ea avand doua etaje. In partea inferioara octagonala, se afla cate o ferestruica pe fiecare latura cu cate un pilastru in stil baroc rasucit intre ele. In partea superioara si mai ingusta, se afla cele patru ferestre obisnuite. Intrarea prin biserica se face prin doua usi laterale. Doua bolti in cruce cuprind exonartexul, care este o camera nepictata, plina de lumina datorita celor cinci mari ferestre.
Adevarat loc de pelerinaj, Putna se constituie intr-un centru spiritual si cultural de importanta universala, a carui valoare a fost recunoscuta atat de cercetatori, cat si de toti vizitatorii care i-au trecut pragul.Manastirea HumorManastirea Humorului este situata mai sus pe raul Humorului, aproape de orasul Gura Humorului, imprejmuita de dealuri impadurite. In jur, pe valea raului s-a format si satul ce da numele manastirii. Ruinele primei biserici a Manastirii Humorului sau Humor, cum era cunoscuta pe atunci, se afla cinci sute de metri mai incolo.
Un document mentionat de Alexandru cel Bun certifica faptul ca judecatorul Oana a construit o manastire in Humor. Judecatorul Oana a fost un boier bogat ce a avut de asemenea case si o biserica de piatra in Tulova. Ruinele arata o mica biserica monahala cu trei turnuri si posibil o constructie deasupra naosului asa cum indica pilastrii masivi ce o sustin in colturile camerei.
Pronaosul a fost adaugat constructiei ceva mai tarziu. Biserica a fost construita din blocuri masive de piatra decorate in exterior cu discuri emailate din ceramica si pictate in interior asa cum reprezinta fragmentele de pictura gasite de descoperirile arheologice.
In timpul secolului al XV-lea Humor a fost printre cele mai cunoscute manastiri din judet. Biserica de la Humor si, in special, pictura sa, sunt subordonate ideii teologice de mantuire a omului care, aflat sub coplesitoarea impresie produsa de contemplarea frescelor care infatiseaza scene din istoria mantuirii, se simte atras irezistibil catre realizarea idealului desavarsirii crestine, ce prilejuieste intalnirea si conlucrarea dintre divin si uman spre salvarea fiintei umane.InfoVoronet este la patru kilometri de Gura Humorului, la 47 de km de mers cu trenul din Suceava si 32 km din Campulung Moldovenesc, in timp ce pe sosea distanta pe E 58 este 36 km atat de Suceva cat si de Campulung Moldovenesc.Putna se afla in valea raului Putna, la 22 km nord-vest de Radauti, pe drumul DN 2H, unde puteti gasi cazare si informatii despre calatorie. Orasul este situat la 37 de km, in directia nord-vest, de Suceava, urmand drumul E85 pentru 22 km si apoi luand-o la stanga pe DN2 H pentru alti 15 km, pe campia dintre Suceava si raul Sucevita. Suceava are un aeroport cu zboruri spre Bucuresti si spre alte locuri din afara tarii.Humor este la sase kilometri nord de Gura Humorului pe DJ 177 unde puteti gasi cazare si informatii de calatorie. Gura Humorului se afla ca distanta pe calea ferata la 47 km de Suceava si 32 km de Campulung Moldovenesc. Orasul are un aeroport cu zboruri spre Bucuresti si chiar si in afara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.