>> Madalina Frangulea nu are pe nimeni, parintii parasind-o la bunici, inca de cand avea cativa anisori. La numai 16 ani, viata i-a dat suprema lovitura - trebuie sa se lupte pentru fiecare zi din viata care i-a mai ramas, avand Limfom Hodgkin, o for
>> Madalina Frangulea nu are pe nimeni, parintii parasind-o la bunici, inca de cand avea cativa anisori. La numai 16 ani, viata i-a dat suprema lovitura - trebuie sa se lupte pentru fiecare zi din viata care i-a mai ramas, avand Limfom Hodgkin, o forma de cancer in sange.

Acum este internata pentru chimioterapie la Institutul Oncologic Bucuresti, sectia Oncopediatrie. Alaturi ii sta doar matusa Luci Calinoiu, din Barlad, care vrea cu disperare sa o salveze pe Madalina. Fata este eleva la un liceu, dar nu poate urma cursurile din cauza ca se lupta din rasputeri cu crancena boala. Un transplant cu celule stem la o clinica din Italia este singura ei sansa, in conditiile in care, in Romania, medicii ridica neputinciosi din umeri.
Totul a inceput in ianuarie 2006, isi aminteste Madalina. "Intr-o zi am descoperit ca am o umflatura la gat. Nu i-am dat atentie, am zis ca trece. Dar n-a fost asa. Mi-a aparut alta si apoi alta... In februarie, am mers la medic la Bucuresti. Imi era frica, eram singura printre medici si asistente si nu stiam ce o sa urmeze, nu intelegeam ce se intampla", si-a aminti Madalina.
Venita din comuna Branistea, judetul Galati, Madalina se simtea complet dezorientata in Bucuresti. A urmat o serie intreaga de analize in urma carora a fost trimisa la Institutul Oncologic Fundeni. In urma biopsiei pe care medicii i-au facut-o a fost diagnosticata cu Limfom Hodgkin, stadiul 3. "Nu mai auzisem niciodata de boala asta si nici nu-mi imaginam cat de grava este. E un cancer al sangelui, mi-au spus doctorii. Mi-au zis de tratament si de efectele lui secundare. Simteam ca lumea mea s-a sfarsit", a povestit Madalina.

Copilarie chinuita
Dupa prezentarea la medicii din Bucuresti, a urmat un chin ingrozitor pentru Madalina. A facut chimioterapie, radioterapie, i-a cazut parul. Au inceput starile de ameteala si de greata. Atunci s-a inchis intr-o lume a ei, plangea in fiecare zi si se ruga sa se faca bine. Avea depresii si nici un umar pe care sa se poata sprijini. "Parintii m-au lasat de mica la bunici, la Branistea, judetul Galati. Ei m-au crescut asa cum au putut si cum si-au permis. Parintii mei nu au avut cum sa ma creasca, pentru ca si ei au nevoie de ajutor la randul lor. Tata are probleme cu bautura, iar mama, din cauza tatalui meu, a ajuns intr-o situatie mai fragila din punct de vedere psihic. E la pensie pe caz de boala si nu ma poate ajuta, sustine sau incuraja", a explicat fata, intelegatoare si resemnata.
Acum ii sta alaturi o matusa din Barlad, Luci Calinoiu, care cauta neobosita solutii pentru vindecarea nepoatei sale. Cu eforturi aproape supraomenesti, Madalina a dat examenul de capacitate. L-a promovat printre primii din scoala ei. Dar boala nu tine cont de performantele scolare. "Organismul ei nu a mai suportat terapia si de mai multe ori a avut hemoragii si a facut transfuzii de sange. In martie anul asta, medicii au zis ca boala s-a ameliorat si ca va fi bine. Dar boala a recidivat. A inceput din nou chimioterapia, dar tratamentul e prea puternic, iar corpul ei e prea slabit si nu-l mai suporta", a descris Luci Calinoiu starea in care se afla nepoata sa acum.
>> Transplantul cu celule stem

Medicii i-au spus Madalinei ca singura sansa de vindecare ar fi un transplant cu celule stem in strainatate. Matusa Luci Calinoiu a luat legatura cu o clinica din Italia, care o asteapta acum pe fata la Milano, insa costul interventiei este cu mult peste puterile ei financiare. "Mi s-a taiat respiratia cand am auzit ca trebuie 150.000 de euro pentru transplant. Dar, cu ajutorul unei alte fete din Romania, Magda, care a avut exact aceeasi boala ca Madalina si este acum in Italia, la o clinica, am aflat ca se poate face ceva si incerc sa-i sensibilizez pe cei care pot sa o ajute pe nepoata mea. Am sa cersesc din usa in usa daca este nevoie", a spus Luci Calinoiu. Pentru curajul cu care infrunta boala, Madalina merita sa aiba o sansa. Se spune ca picatura cu picatura poti face un ocean. Cu putin din putinul fiecaruia s-ar putea aduna si banii pentru viata acestei copile.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.