Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului Educatiei sa rezolve problema "deranjanta si periculoasa" a sistemului de meditatii in invatamant, aratand ca nu este corect si deontologic ca profesorii sa predea ulterior elevilor lectii in part
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului Educatiei sa rezolve problema "deranjanta si periculoasa" a sistemului de meditatii in invatamant, aratand ca nu este corect si deontologic ca profesorii sa predea ulterior elevilor lectii in particular.

El a aratat ca nu isi schimba punctul de vedere in problema meditatiilor in invatamant, in pofida criticilor primite la preluarea mandatului, cand s-a pronuntat pentru prima data pe aceasta tema, deoarece considera ca nu este normal ca elevii sa fie obligati, dupa orele normale de curs, sa sustina meditatii particulare cu profesorul de la catedra.

"Daca exista acest sistem paralel, inseamna ca lucrurile nu functioneaza. Vreau sa aveti in vedere aceasta problema deranjanta si periculoasa a sistemului de meditatii", a spus Tariceanu ministrului Educatiei.

Premierul a mai cerut ministrului sa gaseasca formule pentru introducerea vaucherelor de invatamant, prin care elevii pot fi indrumati catre scoli si universitati de calitate, dupa modelul sistemului academic american.

Seful Guvernului a asigurat ca sistemul educational va beneficia in continuare de sume bugetare substantiale pentru modernizarea infrastructurii si cresterea salariilor cadrelor didactice si a apreciat noul pachet de legi din domeniu ca un instrument care creeaza cadrul legal de descenralizare.

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a lansat, luni, noul pachet de legi privind invatamantul preuniversitar, superior si statutul personalului didactic, care flexibilizeaza sistemul de finantare, da importanta scolilor si ofera deschidere universitatilor.

Pachetul legislativ contine Legea Invatamantului Preuniversitar, Legea Invatamantului Superior si Statutul Personalului Didactic.

Proiectele au fost afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si se vor afla in dezbatere publica o luna, timp in care vor putea fi aduse sugestii si amendamente. Acestea vor fi analizate, evaluate si, dupa caz, integrate in proiect. Dupa definitivare, proiectul va intra in dezbatere parlamentara, pentru a putea fi supus votului, a anuntat Adomnitiei, in cadrul unei ceremonii organizate in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I".

Proiectele de legi au fost definitivate in acest an, in urma discutiilor dintre reprezentantii Ministerului Educatiei, ai sindicatelor si cei ai comunitatii academice.

Pachetul de legi urma sa fie lansat la 24 octombrie, dar a fost amanat din mai multe motive, printre care si discutiile privind invatamantul in limba minoritatilor si alegerea rectorilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.