In februarie 2007, Guvernul a aprobat Acordul-Cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, destinat finantarii proiectului de reabilitare a monumentelor istorice. Adrian Iorgulescu, personal, si-a facut un titlu de g

In februarie 2007, Guvernul a aprobat Acordul-Cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, destinat finantarii proiectului de reabilitare a monumentelor istorice. Adrian Iorgulescu, personal, si-a facut un titlu de glorie, lansand cu surle si trambite cel mai important proiect de finantare din ultimii 18 ani, cu un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 78,2 milioane de euro, pentru finantarea reabilitarii a 23 de monumente istorice.
Stoparea lucrarilor de a doua zi!
Acordul-Cadru prevede ca documentele contractelor in derulare, adjudecate inainte de aprobarea proiectului, sa fie transmise la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Astfel de contracte de executie de lucrari au fost incheiate pentru doua dintre obiectivele de pe lista institutiilor finantate prin Programul de restaurare a monumentelor istorice, respectiv cu Muzeul National de Istorie a Romaniei si cu Teatrul National Lucian Blaga, din Cluj Napoca, cladiri care au nevoie de consolidare si reparatii serioase. Lucrarile au fost demarate de Romconstruct Holding Grup, ca urmare a participarii la licitatiile publice deschise, cu respectarea tuturor procedurilor si actelor normative armonizate comunitar. Desi abia avusese loc semnarea, la 12 decembrie 2006, la Bucuresti, si la 18 decembrie 2006, la Paris, a Acordului-Cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru finantarea proiectului de reabilitare a monumentelor, in data de 22 decembrie 2006, abuziv si nelegal, incalcandu-se flagrant orice prevedere contractuala, Romconstruct Holding Grup a primit dispozitia de intrerupere a lucrarilor incepute. Ministerul Culturii a cerut stoparea lucrarilor chiar de a doua zi... pana la o data care va fi comunicata candva! Actiunea este fara precedent si aduce in lumina o viziune operationala si o perspectiva culturala total straine de natura si complexitatea specifice interventiilor de restaurare asupra cladirilor monumentelor istorice.
Nu sunt bani, dar se organizeaza licitatii
Ulterior, in mai 2007, reprezentantii celor doua institutii beneficiare - Muzeul National de Istorie a Romaniei si Teatrul National din Cluj - si reprezentantii Unitatii de Management al Proiectului s-au intalnit, la sediul Ministerului Culturii, cu proiectantii de la Romconstruct Holding Grup, pentru a stabili aspectele tehnico-administrative privind derularea finantarii, definirea prioritatilor si stabilirea unui calendar al derularii finantarii. Paradoxal, dupa toate aceste discutii, care clarificasera situatia, Romconstruct a primit, in octombrie 2007, de la Muzeul National de Istorie, respectiv in decembrie 2007 de la Teatrul National din Cluj, notificari privind rezilierea contractelor de executie de lucrari ca urmare a... lipsei fondurilor asigurate de ordonatorul principal de credite! Un functionar al Ministerului Culturii si Cultelor, director al Unitatii de Management al Proiectului (UMP), Bogdan Trambaciu, a trimis o adresa de-a dreptul antologica beneficiarilor lucrarilor, in care se precizeaza absolut ilar si contradictoriu ca, pe de-o parte, dispune rezilierea contractelor din cauza nealocarii de fonduri pentru continuarea lucrarilor, iar pe de alta parte, se stipuleaza ca rezilierea se impune in regim de urgenta, astfel incat UMP sa poata demara procedurile legale privind achizitia de lucrari. Adica se recunoaste ca exista bani, dar nu pentru Romconstruct Holding Grup sau pentru alte firme, ci pentru societati fara experienta in domeniu, dar calificate politic. Or fi din clientela PNL?
Sunt implicate grupuri de interese?
Desi interventiile asupra monumentelor istorice constituie cauza de utilitate publica si prezinta interes national, obiectivele au fost lasate in paragina de 11 luni, ignorandu-se reguli elementare de stabilitate, securitate si siguranta in exploatare a obiectivelor. Motivul real pentru care nu sunt fonduri la cel mai important proiect de finantare din ultimii 18 ani este insa cu totul altul. Din sursele noastre din cadrul Ministerului Culturii, am aflat ca, pe fond, se lucreaza la organizarea unor noi licitatii publice in vederea atribuirii contractelor de executie unor grupuri de interese conectate politic. Pe tipicul obisnuit deja, adjudecarea contractelor se va face in beneficiul unor firme care, pentru comenzi de la stat, vor fi dispuse sa plateasca si comisioane substantiale, iar capul combinatiei este chiar Adrian Iorgulescu, asupra caruia planeaza suspiciunea ca face trafic de influenta in favoarea clientelei politice a Guvernului, matrasind fondurile alocate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Avand in vedere miza nationala implicata, Florentina Cazan, presedinte CA la SC Romconstruct Holding Grup SA, a cerut in acest caz intervent ia DNA si chiar a presedintelui Traian Basescu.

Intrebari fara raspuns

De ce nu se sesizeaza nici o institutie abilitata a statului ca lucrarile la cele doua obiective sunt intrerupte de peste 11 luni, in conditiile in care interventiile asupra monumentelor istorice constituie cauza de utilitate publica si prezinta interes public national?

De ce nu este pus sub lupa legii Fenomenul reabilitarea monumentelor istorice si de arhitectura?

De ce nu se sesizeaza Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Institutul National al Monumentelor Istorice, Inspectoratul de Stat in Constructii sau Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, institutii publice cu atributii specifice, in conditiile in care in acest moment nu sunt realizate si nu sunt mentinute cerintele esentiale privind rezistenta mecanica si stabilitatea, securitatea la incendiu si siguranta in exploatare a obiectivelor?


Despre autor:

Sursa: Umbraonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.