Potrivit unui studiu realizat recent de Asociatia Actiunea Etica, cele mai serioase probleme pe care adolescentii declara ca le au sunt cele financiare, sentimentale si legate de relatia existenta intre parinti si copii.

Studiul a analizat
Potrivit unui studiu realizat recent de Asociatia Actiunea Etica, cele mai serioase probleme pe care adolescentii declara ca le au sunt cele financiare, sentimentale si legate de relatia existenta intre parinti si copii.

Studiul a analizat principalele probleme ale adolescentilor, elevi de scoala generala si liceu, carora li s-au solicitat raspunsuri la diverse intrebari. Analiza s-a realizat pe parcursul a trei ani scolari, pe serii de cate 50 de elevi. Pentru destul de multi tineri (38,6%), familia continua sa ocupe prima pozitie in alegerea modelului uman de urmat, scoala ocupand o pozitie modesta, abia 8,77%. Din aceste considerente, autorii studiului considera ca sunt necesare reechilibrarea sociala si intarirea functiilor educative ale scolii, umanizarea, estetizarea relatiilor profesori-elevi, manageri scolari-adolescenti, modernizarea, multiplicarea programelor educationale intra si extrascolare si nu in ultimul rand potentarea activitatii serviciilor de consiliere socio-psihopedagogica a elevilor, parintilor si a cadrelor didactice.
Chiar daca sunt si elevi care manifesta comportamente deviante - chiul, fuga de la scoala, indisciplina etc., - remarcabil este ca o majoritate covarsitoare dintre chestionati (61,4%) au declarat ca nu au avut astfel de manifestari. Revenind la comportamentul deviant recunoscut de ceilalti chestionati, fuga de la scoala, contestarea autoritatii profesorilor si indisciplina scolara ocupa primele pozitii, urmate de fuga de acasa, consumul frecvent de alcool si de droguri, vagabondajul, furtul, traficul de valuta si huliganismul. Ca principale motive ale producerii actelor delictuale, tinerii au enumerat avantajele materiale, razbunarea si teribilismul, completate de vandalism sau pur si simplu fara nici un motiv anume.
Dupa cum spun intervievatii, vinovati pentru actele antisociale pe care ei le comit sunt anturajul si societatea, completate de climatul familial, mass-media si scoala.
Ca principale activitati desfasurate in grup, tinerii au enumerat pe primul loc intalnirile si discutiile, urmate de distractii (bar, video, discoteca, restaurante) si excursii, turism. Din pacate, tendinta ultimilor 15 ani se pastreaza si se confirma si de acest studiu, in sensul ca preocuparea pentru lectura si vizionarea de spectacole este foarte scazuta (7%), ca de altfel si pentru activitati sportive (9%).


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.