Analistii grupului financiar Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), estimeaza ca deficitul contului curent va atinge in 2007 nivelul de 13,5-13,7% din produsul intern brut (PIB), deoarece importurile se accelereaza in ult
Analistii grupului financiar Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), estimeaza ca deficitul contului curent va atinge in 2007 nivelul de 13,5-13,7% din produsul intern brut (PIB), deoarece importurile se accelereaza in ultimele doua luni ale anului.
Banca centrala a afisat un deficit de cont curent al primelor zece luni de 13,3 miliarde de euro, in crestere cu aproape 72% fata de intervalul similar din 2006.
Datoria externa a Romaniei a ajuns in primele zece luni la 34,97 miliarde de euro, in urcare cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza expansiunii imprumuturilor firmelor private si depozitelor plasate de straini in bancile romanesti.
"Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor au urcat cu 27,9%, pana la 130 de milioane de euro, salt provocat de o baza joasa de raportare si de cresterea ratelor dobanzilor", spun analistii Erste Bank. Transferurile de bani ale romanilor care lucreaza in strainatate au continuat sa finanteze o parte din deficitul contului curent. Astfel, in primele zece luni intrarile de valuta au atins 6,1 miliarde de euro, cu 47,5% mai mult ca in intervalul similar din 2006. Simultan cu marirea cantitatii de valuta transferata in tara, s-au triplat si iesirile de valuta. Pentru prima oara iesirile de valuta transferate din Romania spre alte tari se apropie de doua miliarde de euro. Analistii Erste Bank estimeaza ca investitiile straine directe vor atinge 7 miliarde de euro la finalul anului 2007.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.