Dosarul mineriadei din 13 iunie 1990, in care fostul ministru de Interne Mihai Chitac este judecat in legatura cu moartea a 4 persoane, va fi restituit la Parchetul Militar pentru refacerea urmaririi penale, au decis astazi magistratii Inaltei Curti
Dosarul mineriadei din 13 iunie 1990, in care fostul ministru de Interne Mihai Chitac este judecat in legatura cu moartea a 4 persoane, va fi restituit la Parchetul Militar pentru refacerea urmaririi penale, au decis astazi magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, anunta Realitatea TV.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul Dan Voinea, acelasi pe care procurorul general Laura Codruta Kovesi l-a acuzat de vicii de procedura in dosarul mineriadei care il privea pe fostul presedinte Ion Iliescu.

Potrivit Realitatea TV, avocatul lui Mihai Chitac a invocat doua exceptii in acest dosar - una este legata de respectarea procedurilor in instrumentarea cauzei, iar cea de-a doua este legata de legea raspunderii ministeriale.

Avocatul lui Chitac sustine ca, la data savarsirii faptelor de care este acuzat, Mihai Chitac era ministru de Interne, iar legea prevede ca doar Parlamentul sau Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a fostilor sau actualilor membri ai Guvernului pentru faptele savarsite pe perioada mandatului de ministru. Legea care reglementeaza raspunderea penala a membrilor Guvernului a fost data, insa, abia in 1999 si nu este retroactiva.

Dosarul in care a fost trimis in judecata fostul ministru de interne Mihai Chitac impreuna cu alti patru ofiteri din conducerea Ministerului de Interne, in iunie 1990, a fost trimis pentru prima oara in instanta la 18 mai 2000. Tot atunci, procurorii militari au stabilit si disjungera cauzei cu privire la cei 1.300 de oameni retinuti abuziv de fortele de ordine si de mineri in 13 -15 iunie 1990. Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat, la 30 iunie 2003, restituirea cauzei la Sectia Parchetelor Militare pentru completarea urmaririi penale.

Pe 14 octombrie 2005, seful de la acea vreme al Sectiei Parchetelor Militare a dat solutia de scoatere de sub urmarire penala a invinuitilor. Solutia a fost, insa, infirmata de generalul Dan Voinea un an mai tarziu, la 10 septembrie 2006. Pe 20 iulie 2007, din acest dosar a fost declinata catre Sectia de Urmarire Penala din cadrul Parchetului General partea de dosar in care era anchetat si fostul presedinte Ion Iliescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.