Recent confirmata decizie a d-lui Emil Boc de a candida pentru un nou mandat de primar al Clujului, cu toate problemele - atat de ordin administrativ, cat si politic -, pe care le pune, aceasta hotarare pare a fi una bine cantarita. Daca privim atent
Recent confirmata decizie a d-lui Emil Boc de a candida pentru un nou mandat de primar al Clujului, cu toate problemele - atat de ordin administrativ, cat si politic -, pe care le pune, aceasta hotarare pare a fi una bine cantarita. Daca privim atent ambitia presedintelui, de a-si "comanda" partid prezidential, dar si graba cu care acest lucru a si fost infaptuit de catre Basescu si Stolojan, este clar ca aceste "aspecte" au facut posibil ca primarul Clujului sa priveasca mai atent propriul sau viitor in raport cu partidul pe care (deocamdata) il conduce, dar si cu locul si importanta omului politic Emil Boc in lumina viitoarelor constructii politice ce se vor tese in jurul Partidului Democrat.
Cu siguranta ca statutul actual al d-lui Emil Boc, acela de persoana neimplicata si ne "agatata" de nici un scandal legat de clientela economica a PD il face pe acesta fie in cadrul conducerii propriului partid, cel putin "incomod". D-l Boc nu seamana nici cu d-l Videanu, ale carui afaceri sub limita legalitatii incep, una cate una sa fie dezvaluite de presa, nici cu d-l Blaga sau Berceanu personaje despre care, de-a lungul vremii s-au facut dezvaluiri nu tocmai onorante. Noua "retea" a Partidului Unic Prezidential ii va avea, cum este si de asteptat, in conducere si pe d-nii Stolojan si Stoica, doua din cele mai sinistre figuri ale politicii romanesti post decembriste: Stolojan, ca mare admirator si fidel pana in ziua de azi d-lui Ion Iliescu, dar si singurul politician dupa Nicolae Ceausescu, care a confiscat valuta cetatenilor, iar Stoica, drept cel care a dezincriminat, in favoarea clientelei sale politice, in exercitiul functiunii de ministru al Jusitiei, bancruta frauduloasa. E destul si atat, nu mai trebuie sa facem referire la afacerea Stolojan - Megapower sau cabinetul de avocatura Stoica & Stoica si infierile ilegale de copii din Romania, ca sa vedem in perspectiva, cu cine va fi sortit d-l Emil Boc sa imparta conducerea viitorului Partid Democrat Liberal. Aducerea lui Stolojan, Stoica & co. la varful Partidului Democrat va fi generatoare de falii si vulnerabilitati, pe care acum nici macar d-l Basescu nu le ia in calcul. O vorba veche romaneasca spune ca e mai bine sa fii in satul tau fruntas, decat codas la oras! Ea este valabila si in cazul d-lui Boc: la Cluj, popularitatea d-sale este mare. Atat de mare, incat, conform sondajelor de opinie, in acest moment nu exista, in tot spectrul politic clujean, vreun contracandidat cu sanse de a castiga in alegeri impotriva sa. Acoperirea acestor sondaje sta, de fapt, in realizarile vizibile ale echipei sale din Primaria Cluj. Pana si cei mai carcotasi dintre oponentii d-sale din politica nu pot sa nu observe schimbarea fundamentala a orasului in anii mandatului sau. Majoritatea proiectelor asumate de d-l Boc au fost duse la bun sfarsit, asta si datorita bunelor relatii (cel putin de ochii lumii si in interesul orasului) cu presedintele Consiliului Judetean, liberalul Marius Nicoara, cu care de cele mai multe ori a ajuns la un consens, pe fondul in care razboiul Basescu - PNL a atins, de multe ori, la Bucuresti cote de neimaginat pentru o tara civilizata. Lipsa acestui razboi sangeros la Cluj a fost, de fapt, chiar cheia unei relatii care a permis orasului sa mearga inainte, fapt care se contabilizeaza mai ales la realizarile primarului. Desigur, mai pot fi spuse multe, dar cred ca acestea sunt, in principal, motivele pentru care am certitudinea ca d-l Boc va fi, desi cu siguranta ca este fascinat de "politica mare", in continuare primar al orasului Cluj, si nu al Bucurestiului. Fiindca nivelul actual al politicii de pe Dambovita nu este cel mai bun pentru oameni de tipul d-lui Boc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.