Investitiile straine directe au ajuns in primele 10 luni la 5,93 miliarde de euro, in urcare cu 18,3% comparativ cu luna septembrie a anului precedent. Cu toate acestea, fata de primele 10 luni din 2006, anul acesta s-a inregistrat o scadere cu aprox
Investitiile straine directe au ajuns in primele 10 luni la 5,93 miliarde de euro, in urcare cu 18,3% comparativ cu luna septembrie a anului precedent. Cu toate acestea, fata de primele 10 luni din 2006, anul acesta s-a inregistrat o scadere cu aproximativ 25%.
Intr-un comunicat remis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) se arata ca participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 45,5% din valoarea investitiilor, iar creditele intra-grup 54,5%. Dupa primele 10 luni din 2006, valoarea investitiilor era de 7,9 miliarde de euro. Anul trecut, investitiile straine directe atrase de Romania au atins nivelul de 9,05 miliarde de euro, in crestere cu 74% din care 4,15 miliarde euro au reprezentat participatii la capital, 2,67 miliarde euro profit net reinvestit, iar 2,22 miliarde euro credit net primit de la investitorii straini.
Studiul realizat de BNR arata ca la sfarsitul lui 2006 soldul investitiilor straine directe a ajuns la 34,5 miliarde euro, aproximativ o treime din Produsul Intern Brut, sumele fiind orientate in principal catre industria prelucratoare, cu 34,2% din total, urmata de intermediere financiara si asigurari, cu 22,2%.
O serie de proiecte ce vizeaza cresterea profitului tarii au fost propuse si pentru anul 2008, astfel ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Ministerul Transporturilor vor demara proiecte de infrastructura in cadrul carora cele doua institutii sa colaboreze. "La inceputul anului viitor vom incerca sa identificam proiecte. Exista anumite idei asupra unor proiecte care vizeaza autostrazi, aeroporturi si poate cai ferate", a afirmat directorul BERD Oliver Descamps, la o conferinta de presa ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Acesta a completat spunand ca, Ministerul Transporturilor ar putea purta discutii si cu alte institutii internationale, precum Banca Europeana de Investitii, privind alocarea de fonduri pentru viitoare proiecte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.