Partidul prezidential a luat nastere la sfarsitul saptamånii trecute. Astfel, forurile reunite ale PD si PLD au aprobat, såmbata, in unanimitate, fuziunea celor doua partide. Liberalii considera ca noua miscare limpezeste mai mult clasa politica, iar social-democratii sustin ca prin unificarea celor doua partide Traian Basescu acumuleaza putere.

Liderul PD-L Emil Boc a declarat ca, prin unificarea celor doua partide, se finalizeaza constructia politica inceputa in 2003 de Traian Basescu si Theodor Stolojan. „Echipa lui Stolojan se desprinde net si defintiv de cei care au tradat valorile Aliantei, care azi au functii de premieri, de ministri, de presedinti de camere“, a aratat Boc. Presedintele noului partid a sustinut ca, odata cu aparitia PD-L, electoratul nehotarat are o sansa de a vota un nou partid. „Nu mai suntem noi si voi, suntem doar noi. Unirea face puterea“, a anuntat Boc.

Stolojan se vrea in istorie
La randul sau, prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a spus ca „este o zi istorica pentru viata politica din Romania&ld quo;. „Oamenii au acum o perspectiva clara, stiu incotro sa isi indrepte privirile. Unirea face puterea, si asa este“, a precizat Stolojan. „Am trecut peste sentimente, peste gandurile pe care le aveam fiecare despre partidul lui. Romania are nevoie de aceasta forta politica puternica de centru-dreapta. Ne asumam angajamentul ca PDL sa fie partidul prosperitatii, partidul unei Romanii performante, partidul unei Romanii europene“, a aratat Stolojan. El a sustinut ca, odata cu aparitia PD-L, se va ordona scena politica, pentru ca cetatenii vor identifica imediat aceasta mare formatiune de centru-dreapta. Stolojan a facut distinctia dintre PD-L si partidele mici, „tip balama“. El i-a acuzat pe guvernantii actuali ca sunt corupti, remarcand ca performanta Romaniei in UE este modesta. „Romania se indreapta spre o criza“, a avertizat Stolojan, care a aratat ca un efect al acestui fenomen ar putea fi la nivel extern. Congresul comun al celor doua partide a fost precedat de Congresul PD si cel al PLD, delegatii celor doua partide aproband separat crearea noului partid.

Frunzaverde regreta 'brandul PD>>
Vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde a declarat, la randul lui, dupa unificarea PD si PLD, ca aceasta actiune este bine-venita, dar ca ar fi trebuit pastrat „brandul PD“, mai ales ca PD-L a fost format in urma comasarii prin absorbtie.

Antonescu: 'Un lucru aproape igienic>>
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu afirma ca fuziunea PD-PLD arata ca liberal-democratii care s-au desprins din partidul liberal au fost doar o anexa a presedintelui Basescu, iar unificarea lui Stolojan cu PD este un „lucru natural si aproape igienic“.