Mii de greco-catolici s-au strans in Blaj pentru a asista la un moment istoric: hirotinirea primului episcop de Bucuresti din ultimele decenii si a primul episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore din intreaga istorie a Bisericii Catolice in Romania. A
Mii de greco-catolici s-au strans in Blaj pentru a asista la un moment istoric: hirotinirea primului episcop de Bucuresti din ultimele decenii si a primul episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore din intreaga istorie a Bisericii Catolice in Romania. Autocarele cu oameni s-au revarsat din toata tara in micul oras din lunca Tarnavei, in ciuda iernii. Blajul i-a intampinat cu lucirile raului Tarnava si cu strazile imbracate in mantia alba a zapezii. Oamenii s-au adunat in Catedrala arhiepiscopala Sfanta Treime, locul unde isi dorm somnul de veci episcopul Ioan Inocentiu Micu Klein si cardinalul Alexandru Todea. Aici au fost consacrati episcopi vicarul de Bucuresti al arhiepiscopului mitropolit din Blaj, PS Mihai Fratila, precum si episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore, PS Vasile Bizau. Este vorba despre cei mai tineri episcopi catolici din Romania. Ambii ierarhi sunt cadre universitare. PS Mihai Fratila a fost rectorul Colegiului Pio Romeno din Roma, locul unde se pregatesc elitele greco-catolice romanesti, iar PS Vasile Bizau a predat la Universitatea din Baia Mare.
Ceremonia a inceput cu o procesiune de la Palatul Arhiepiscopal. In procesiune au intrat zeci de preoti si calugari, precum si toti episcopii catolici din Romania, indiferent de rit - latin sau bizantin. Procesiunea a fost incheiata de arhiepiscopul major Lucian Muresan, primul vladica al Blajului care poarta acest titlu. si aceasta pentru ca Biserica Greco-Catolica a fost inaltata la rangul de arhiepiscopie majora - echivalentul unei patriarhii ortodoxe - abia de doi ani. In catedrala, alaturi de femei din Maramures, cu bundite de blana si cu baticuri inflorate, stateau tineri imbarcati in costume Armani, iar langa acestia erau copii imbracati cu geci chinezesti.
Cei doi episcopi noi au ingenuncheat si au primit insemnele noii slujiri de la Preafericitul Lucian. Apoi ei au oficiat, alaturi de arhiepiscopul major, prima lor liturghie ca episcopi.
In catedrala din orasul Blaj a sosit si arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei Andreicut. Preafericitul Lucian l-a imbratisat si i-a multumit.
Pace
In cuvantul sau, Preafericitul Lucian le-a amintit noilor episcopi de Pruncul Isus, a carui nastere va fi celebrata peste cateva zile. "Fiecare copil este un dar de la Dumnezeu", a spus arhiepiscopul major.
La ceremonia de la Blaj au fost prezenti si ierarhi ortodocsi. Chiar daca preotii ortodocsi si cei catolici inca nu concelebreaza liturghia la acelasi altar, IPS Andrei Andreicut s-a rugat alaturi de ierarhii catolici. El a rostit rugaciunea Tatal Nostru impreuna cu toti clericii si credinciosii din catedrala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.