PD-L a fost validat oficial
Şeful statului nu a fost invitat la evenimentPD si PLD au disparut de pe scena politica. In locul lor a aparut Partidul Democrat Liberal. Scopul declarat al acestei transformari este crearea unui mare partid de centr
PD-L a fost validat oficial
Şeful statului nu a fost invitat la evenimentPD si PLD au disparut de pe scena politica. In locul lor a aparut Partidul Democrat Liberal. Scopul declarat al acestei transformari este crearea unui mare partid de centru-dreapta care sa castige alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. Potrivit initiatorilor, noua formatiune cuprinde valori democrate, liberale si crestin-democrate. Deviza noului partid va fi "Unirea face puterea", iar sigla este un trandafir pe fond portocaliu. Potrivit intelegerii intre democrati si liberal-democrati, presedintele PD-L a fost numit Emil Boc, secondat de Theodor Stolojan si Adriean Videanu. Aceasta conducere este declarata ca fiind provizorie, alegeri efective urmand sa aiba loc in 2009, dupa alegerile prezidentiale. PD-L va sustine candidatura lui Traian Basescu pentru un nou mandat la Cotroceni.Stolojan: Este un partid nouForurile reunite ale PD si PLD au aprobat sambata, in unanimitate, comasarea prin absorbtie a celor doua partide. Initial, liderii celor doua formatiuni au spus ca "nu este vorba de o fuziune, ci de crearea unui partid nou". Ulterior insa, s-a decis ca PLD sa fie absorbit de PD, intrucat in caz contrar democratii pierdeau statutul de partid parlamentar si toate privilegiile date de aceasta titulatura. Potrivit regulamentelor de functionare a celor doua Camere, grupuri parlamentare nu pot fi formate decat din reprezentantii partidelor care au participat la alegeri si au trecut pragul electoral. Theodor Stolojan a explicat ca decizia de comasare este o "succesiune juridica" la care s-a recurs pentru a preintampina orice manevra de obstructionare, in Parlament, astfel incat partidul nou format sa fie succesorul de drept al PD in forul legislativ. Sunt necesare, asadar, doua etape - comasarea prin absorbtie a PD si PLD si apoi schimbarea denumirii in PD-L. Pasul final va fi obtinerea recunoasterii din punct de vedere juridic, prin inregistrarea la tribunal.Declaratii optimiste"Impreuna vom fi invingatori si vom guverna Romania", a anuntat presedintele PD-L, Emil Boc. El a adaugat ca astfel se finalizeaza constructia politica inceputa in 2003 de Traian Basescu si Theodor Stolojan. "Echipa domnului Stolojan se desprinde net si definitiv de cei care au tradat valorile Aliantei, care azi au functii de premieri, de ministri, de presedinti de Camere", a explicat Boc. In opinia sa, de acum electoratul nehotarat are o sansa de a vota un nou partid.
La randul sau, prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a spus ca "este o zi istorica pentru viata politica din Romania". "Oamenii au acum o perspectiva clara, stiu incotro sa isi indrepte privirile. Unirea face puterea, si asa este", a precizat Stolojan.
In opinia sa, odata cu aparitia PD-L, se va ordona scena politica, pentru ca cetatenii vor identifica imediat aceasta mare formatiune de centru-dreapta.Stoica: "Liberalismul nu dispare astazi"Valeriu Stoica a insistat asupra faptului ca noul partid nu este doar democrat, ci si liberal. "S-a spus de catre adversari ca ramane un singur partid liberal pe scena politica. Este o minciuna", a spus Stoica. El a adaugat ca, de fapt, cel care a murit este PNL, si nu liberalismul promovat de PLD. "Angajamentul nostru este castigarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale", a adaugat acesta.Protocolul de comasarePartidul Democrat Liberal isi pastreaza personalitatea juridica, semnul permanent este trandafirul, sub care se afla prescurtarea PD-L. Potrivit documentului, grupurile parlamentare PD vor include si parlamentarii membri PLD, iar membrilor celor doua partide le este garantata continuarea vechimii. Conducerea tranzitorie a PD-L este asigurata de Biroul Permanent National, Colegiul Director National, Conferinta Anuala, Consiliul National de Coordonare, Conventia Nationala.
BPN in formula largita este format din 50 de membri: 29 din BPN al PD, 21 din BEx al PLD. Acest for se intruneste lunar si are atributii de coordonare si dezbatere a deciziilor PD-L.
BPN in formula restransa este format din 29 de membri: 19 de la PD si 10 de la PLD.PD-L va avea un "guvern-alternativa"Proiectul de Statut al PD-L prevede infiintarea unui "guvern-alternativa", care initiaza analize si propuneri pentru avizarea lor in Parlament, dar si crearea unor secretariate organizate pe domenii de activitate.
Orice membru al partidului poate candida la functia de presedinte daca are o vechime in partid de cel putin 5 ani si 3 ani vechime ca militant si depune, impreuna cu grupul de promovare, un proiect de motiune acceptat pentru dezbatere in CN.
Motiunea castigatoare devine Programul de actiune politica al Partidului Democrat-Liberal pentru urmatorii 4 ani.
Statutul mai prevede ca poate participa la procedura de nominalizare a candidatului PD-L pentru functia de presedinte al Romaniei "orice militant care indeplineste cumulativ mai multe criterii", printre care: "sustine un program politic bazat pe Programul partidului; are cel putin 5 ani vechime in partid si 3 ani de activitate ca militant".
Prevederile Statutului referitoare la organismele de conducere ale Partidului Democrat-Liberal si la alegerea acestora intra in vigoare, insa, odata cu primele alegeri interne, care vor fi organizate "in maximum sase luni de la data desfasurarii alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.