Saptamana trecuta parea sa fie una anosta pentru moneda nationala, fluctuatiile cursurilor de schimb limitandu-se pana joi, inclusiv, in limita a un ban. Şedinta de vineri a fost insa mult mai dinamica, pe fondul iesirii din piata a unor "bani fierb
Saptamana trecuta parea sa fie una anosta pentru moneda nationala, fluctuatiile cursurilor de schimb limitandu-se pana joi, inclusiv, in limita a un ban. Şedinta de vineri a fost insa mult mai dinamica, pe fondul iesirii din piata a unor "bani fierbinti", urmare a unei temporare aversiuni fata de risc a speculatorilor. Aversiunea fata de risc a fost cauzata de schimbarea trendului paritatii euro/dolar, moneda americana urcand vinerea trecuta la maximul ultimei luni fata de cea europeana. Iesirile de valuta nu au ocolit nici celelalte piete emergente, atat zlotul, cat si forintul inregistrand deprecieri, in ciuda faptului ca se asteapta din partea bancilor centrale o majorare a dobanzilor de politica monetara, ceea ce ar fi trebuit sa le faca mai atractive pentru speculatori. Revenind la piata romaneasca, se observa ca de luni pana joi cotatiile din piata s-au limitat la culoarul 3,51 - 3,5350 lei, cursul mediu fiind de 3,5150 - 3,5360 lei. Vineri BNR a anuntat un curs mediu de 3,5484 lei, fata de 3,5233 lei, joi. Piata s-a deschis linistit, cu volume reduse de tranzactionare, la 3,5250 - 3,5280 lei, neexistand semne de depreciere a leului, minimul fiind de 3,5160 lei. Au urmat insa iesirile de pe pietele emergente, euro atingand un maxim al sedintei de 3,5635 lei, pentru ca pe final el sa revina spre pragul de 3,53 lei. Cursul mediu al dolarului a stagnat de luni pana joi la 2,3939 - 2,3994 lei, pentru ca vineri sa faca un salt de peste un procent la 2,4386 lei, avantajat atat de cresterea raportului euro/leu, cat si de evolutia paritatii lui fata de moneda unica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.