Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat sambata pentru NewsIn ca a semnat acreditarea definitiva a celor doua agentii de plati care gestioneaza fonduri europene, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat sambata pentru NewsIn ca a semnat acreditarea definitiva a celor doua agentii de plati care gestioneaza fonduri europene, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). "Am semnat azi (sambata - n.r.) acreditarea definitiva a celor doua agentii de plati, pe baza raportului de audit realizat de Deloitte. Potrivit raportului, toate deficientele majore au fost depasite", a spus Ciolos. Potrivit acestuia, raportul de audit, insotit de o scrisoare privind progresele inregistrate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a fost trimis sambata Comisiei Europene.
In ceea ce priveste avertismentul Comisiei Europene privind activarea clauzei de salvgardare, Ciolos a precizat ca acreditarea definitiva a APIA reprezinta un element pozitiv, insa decizia finala privind clauza apartine Comisiei. Pentru ca aceasta clauza sa nu fie activata, Romania trebuie sa aiba, de asemenea, si un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlului pe teren.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat vineri, la Oradea, ca nu se pune problema activarii clauzei de salvgardare de catre Comisia Europeana.
"Raportul va fi prezentat pe 20 decembrie Comisiei Europene, iar eu, personal, nu cred ca se pune problema activarii clauzei de salvgardare. Mai mult, cred ca toate unitatile agentiei vor fi acreditate”, a declarat Gheorghe Albu, intr-o conferinta de presa. Aplicarea clauzei de salvgardare inseamna reducerea cu 25% a fondurilor UE pentru platile agricole. Romania ar trebui sa primeasca circa 440 de milioane euro pentru platile fermierilor aferente anului 2007, iar aplicarea clauzei ar insemna pierderea unei sume de circa 110 milioane euro.
Cele doua agentii APIA si APDRP din subordinea MADR au obtinut acreditarea provizorie in data de 15 decembrie 2006, iar pentru a gestiona fondurile europene trebuia sa primeasca acreditarea definitiva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.