ROMANIA CA TELENOVELA
Intalnirea conducerii cu pensionarii are loc la Restaurantul Sura taraneasca, local cu specific romanesc. Proprietarul e un simpatizant al partidului aflat acum in Opozitie. Cand partidul a fost la Putere, proprietarul a ob
ROMANIA CA TELENOVELA
Intalnirea conducerii cu pensionarii are loc la Restaurantul Sura taraneasca, local cu specific romanesc. Proprietarul e un simpatizant al partidului aflat acum in Opozitie. Cand partidul a fost la Putere, proprietarul a obtinut multe licitatii cu cantec. Nici cu actualul partid de guvernamant nu sta rau. In campanie a avut grija sa-si dea obolul. N-a pus localul la dispozitie de dragul partidului.

- Vine si presa?, s-a interesat.

- Vine, i-a raspuns Liderul. Vin si televiziunile!

Omul de afaceri dadu glas unei ipoteze sceptice. Isi potrivi buzele pentru a-i iesi un partait scurt, dar destul de expresiv.

- Vin!, intari Liderul, Camelia (consiliera de imagine a partidului, o fata batrana, pasionata de copiii strazii) a avut grija sa le transmita ca va fi si mancare.


Fata omului de afaceri se lumina brusc. Da, acum putea fi linistit. Daca se anunta mancare, prezenta televiziunilor e sigura. Si, daca mai cheama intr-o camera alaturata un redactor si-i strecoara un plic, suta la suta pe cel putin un post tv se va da numele restaurantului. In sala, batrani si batranici din cartier. Adusi si aduse aici de vestea ca se da de mancare. Primarul de sector, cel care i-a convocat, a avut grija sa le sopteasca asa, in treacat, ca pot lua si acasa. Drept pentru care toti au venit la ei cu pungi de plastic pe care se face reclama la noul model de Audi. Lumina din becuri pulseaza prapastios, dand palpitatii auditoriului: ii incearca spaima c-a inceput cutremurul. Cutremurul cel Mare, despre care profeteste seara de seara la postul lor preferat de televiziune un ins prost barbierit si cu un ochi atins de albeata. Altii, care nu cred in profetii, trag o concluzie mai pragmatica: nu s-a platit curentul! Stiu asta de la blocurile in care stau. Ca avertisment ca li se va taia curentul nu primesc un plic in cutia postala. Seara de seara, drept prefata la bezna absoluta, compania de electricitate le da semnal prin palpairea becurilor.


La prezidiu au luat loc liderii partidului. Destul de greu, deoarece toti au niste burti zdravene, care nu se impaca deloc cu stramtimea de pe ridicatura podelei. Auditoriul plescaie anemic din palme. Liderul cel mare gaseste de cuviinta ca trebuie sa anime atmosfera. Se ridica tinereste si face o gluma. Din marginea prezidiului, primarul fixeaza aspru auditoriul. Batranii si batranicile inteleg ca trebuie sa rada. Rad. Liderul si-a pus un tricou de adolescent venit la mare cu gasca. Pe pectorali se deschide ciocul Ratoiului Donald. Liderul cel mare da cuvantul unui lider mai mic. Si el in tinuta de discoteca dintr-un campus studentesc de stat. Dregandu-si vocea, liderul mai mic incepe un lung discurs despre grija partidului sau fata de pensionari. Alaturi, colegul sau de conducere face pe coala de hartie din fata socoteli despre profitul la un transport de cherestea. Liderul mai mic ataca guvernul. Profeteste ca o sa cada curand. Colegii sai din prezidiu isi plesnesc palmele a aplaudat. Daca bat din palme se face vant. Si vantul ar putea darama guvernul. Isi plesnesc palmele si pensionarii din sala. Pot astfel sa traga cu ochiul spre usa incaperii din care adie, ispititor, mirosul pateurilor proaspat incalzite. Cineva a lasat-o intredeschisa. Continuand sa aplaude, pensionarii din sala se uita de-a binelea. Prin deschizatura se vad mesele deja incarcate. Asta ii face si mai convinsi ca guvernul trebuie sa cada. Drept pentru care aplauda si mai tare. Din fundul salii, unde a rasarit intre timp, omul de afaceri se straduieste sa-i atraga atentia Liderului cel Mare. E nitel impacientat. Intalnirea se lungeste. Daca o s-o tina asa, nu se termina inainte de doua. Or, la 13:30, el are programata o nunta. O nunta de tigani instariti.


Au sosit deja camioanele cu strachini si ceaune. Cativa insi vanjosi, cu o figura de tipi dispusi oricand sa-ti dea un cap in gura, au inceput deja sa descarce. Nunul cel mare, un bulibasa profilat pe traficul de droguri usoare, vrea sa fie dat la televizor. Firma de PR, angajata de socrul mic, i-a spus ca televiziunile vin si dau la stiri despre nunta daca aceasta se conformeaza traditiilor tiganesti. Bulibasa habar n-are de traditiile tiganesti. Contra unei sume frumusele, un cercetator de la Institutul de conservare a traditiei, autorul unor carti traduse peste hotare, i-a pus la dispozitie un material de cateva pagini, cu scheme. Nunta va respecta riguros schemele. Inclusiv cea care arata cum sa fie furata mireasa la miezul noptii fara riscul de a fi violata. Bulibasa a aranjat ca echipele de tv de la intalnirea cu pensionarii sa traga cateva cadre si cu nunta. Drept pentru care, la un moment dat, cei de la prezidiu isi dau seama ca lipseste ceva. Ridica privirile si constata ca nu-i mai fixeaza nici o camera. O manifestare politica fara televiziune e ca nunta fara lautari. Spre fericirea pensionarilor din sala, intalnirea se incheie rapid. Usa camerei de alaturi se da de perete. Incepe partea a doua a intalnirii: Intalnirea cu pateurile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.