Depasirea tintei de inflatie pe care si-a propus-o pentru acest an BNR va fi stopata, probabil, prin modificarea dobanzii de politica monetara, care in prezent este de 7,5%, cursul de schimb al leului mentinandu-se ca principala arma tintita impotriv
Depasirea tintei de inflatie pe care si-a propus-o pentru acest an BNR va fi stopata, probabil, prin modificarea dobanzii de politica monetara, care in prezent este de 7,5%, cursul de schimb al leului mentinandu-se ca principala arma tintita impotriva cresterii preturilor.
Potrivit datelor INS, preturile de consum au crescut cu 0,93% in luna noiembrie, astfel ca inflatia anuala s-a situat la 6,67%, cele mai importante scumpiri, de 1,21%, fiind inregistrate de sectorul serviciilor.
Insa nu numai in Romania a crescut inflatia. De exemplu, in Cehia rata inflatiei a urcat luna trecuta pana la cel mai ridicat nivel al ultimilor sase ani.
Aceasta majorare a inflatiei este insa una generalizata la nivelul economiei mondiale, principalele cauze fiind reprezentate de cresterea preturilor la produsele agro-alimentare, urmare a secetei, cat si a exploziei pretului barilului de petrol, care s-a apropiat de nivelul de 100 de dolari (in acest moment barilul a coborat spre 80 de dolari, insa el poate reveni oricand pe un trend ascendent).
"Ne asteptam ca bancile centrale sa nu reactioneze pe deplin la acesti factori, intrucat sunt factori exogeni, care foarte probabil au un efect temporar sau singular asupra inflatiei. Totusi, este foarte probabil ca bancile centrale din Europa Centrala si de Est sa actioneze si ne asteptam sa raspunda inflatiei ridicate prin intermediul unor cresteri modeste ale dobanzilor sau cel putin prin lansarea unor comentarii alarmiste, care sa sustina eforturile depuse in vederea reducerii inflatiei", spune analistul Juraj Kotian, intr-un raport al Erste Group. Ce va insemna insa o crestere de catre BNR a dobanzii de politica monetara, la intrunirea Consiliului sau de Administratie de luna viitoare? In primul rand aprecierea leului, cu o revenire in forta a fondurilor speculative sau de hedging, care au iesit din piata valutara in cursul lunilor trecute, intr-un moment de maxim al aversiunii fata de risc. De altfel, luna trecuta a fost atins un maxim al tranzactiilor din piata, 39 de miliarde de euro, cu 2,4 ori mai mult comparativ cu volumul inregistrat in noiembrie 2006. Voci din piata vorbeau in perioada respectiva de faptul ca mai multe banci straine importante si-au lichiditat pozitiile pe leu, iesirile ridicandu-se la cel putin un miliard de euro, din cele 2 - 3 miliarde "bani fierbinti", conform estimarilor BNR. Aceste exituri erau necesare pentru a acoperi "gaurile" facute de recenta criza a fondurilor ipotecare americane "subprime", cu grad de risc ridicat. Cursul mediu al euro ar putea scadea in aceste conditii spre nivelul de 3,4 lei, existand voci si mai optimiste. Astfel, un recent raport al grupului financiar UniCredit arata ca leul isi va inceta deprecierea, urmand ca pana in martie sa castige pana la 18 bani fata de euro, adica 3,33 lei, pentru ca la jumatatea anului media sa fie de circa 3,34 lei. "Convergenta preturilor in regiunea Europei Centrale si de Est trebuie perceputa ca un efect natural al convergentei veniturilor. Mai mult, conditiile monetare inasprite bazate pe aprecierea valutelor si diferentialele ratelor dobanzii ofera beneficii importante celor care investesc in valutele Europei Centrale si de Est", declara Juraj Kotian.
Conform raportului Erste, convergenta ulterioara a preturilor si conditiile monetare dure in Europa Centrala si de Est (prin intermediul aprecierii ratei de schimb valutar sau/si a ratelor mai mari ale dobanzii) ar trebui sa genereze o prima de rentabilitate pentru investitiile in valutele central si est-europene de aproximativ 2-6% p.a. in urmatorii doi ani, precizandu-se ca cea mai ridicata prima de rentabilitate, de aproximativ 6% p.a. incluzand efectul valutar, ar putea fi atinsa prin intermediul investitiilor in leul romanesc.
De castigat vor avea cei care au credite luate in valuta, dar si importatorii. Marii perdanti vor fi exportatorii, care vor vedea cum incasarile lor in lei se reduc simtitor. Pe de alta parte, la partea goala a paharului se adauga adancirea deficitelor de cont si comercial, care au atins deja valori record.
Ieri, cursul mediu al euro s-a mentinut in apropierea nivelului de 3,5 lei, el fiind stabilit la 3,5260 fata de 3,5163, acum doua zile. Piata a fost ceva mai agitata in prima parte a sedintei, leul decuplandu-se de celelalte monede din zona, datorita unor ordine de cumparare mai mari, euro urcand pana la 3,5350 lei. Partea a doua a sedintei a adus o apreciere a monedei nationale, cotatiile euro coborand spre 3,5180 - 3,5220 lei.
Dobanzile interbancare, depozitele overnight si one week s-au mentinut in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, de la inceperea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii. Astazi leul s-ar putea aprecia, avand in vedere anuntul BNR de a reintroduce licitatiile de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, unde ar dori sa atraga 1 miliard de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.