Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Romania de "agresiune permanenta" fata de tara sa, invinuind autoritatile romane ca ademenesc studentii la universitatile romanesti oferindu-le burse si ca ar da prea usor pasapoarte cetaten
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Romania de "agresiune permanenta" fata de tara sa, invinuind autoritatile romane ca ademenesc studentii la universitatile romanesti oferindu-le burse si ca ar da prea usor pasapoarte cetatenilor moldoveni.
Reactiile lui Voronin vin la scurt timp dupa ce ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a spus ca Romania nu poate semna tratatul bilateral de frontiera, deoarece Moldova insista sa se faca referire la un tratat din 1947 prin care se fixau granitele Uniunii Sovietice, intr-o perioada in care Romania era "un stat infrant si ocupat".
Aflat la Bruxelles pentru o intalnire cu comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero Waldner, Voronin s-a plans ca Romania nu a recunoscut in totalitate statalitatea Moldovei si ca incearca sa o submineze.
Potrivit lui Voronin, Teodorescu a oferit explicatii pentru remarcile sale, care au fost facute "in calitate de istoric, nu de ambasador", sustinand ca la Chisinau "aceasta chestiune a fost luata cu mult calm" si ca acum trebuie gestionata de UE. Convocarea lui Teodorescu, la inceputul acestei saptamani, la Ministerul moldovean de Externe este analizata in prezent de Ministerul roman de Externe, dupa cum sustine purtatorul de cuvant al institutiei, Ilie Banica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.