>> Tinerii care comit fraude prin intermediul licitatiilor electronice scapa de puscarie deoarece pagubitii, majoritar americani, nu raspund citatiilor procurorilor din Romania.
>> Baietii din Pitesti, Valcea sau Dragasani se cearta pe internet,
>> Tinerii care comit fraude prin intermediul licitatiilor electronice scapa de puscarie deoarece pagubitii, majoritar americani, nu raspund citatiilor procurorilor din Romania.
>> Baietii din Pitesti, Valcea sau Dragasani se cearta pe internet, revendicandu-si suprematia in domeniul infractiunilor informatice.
>> Ultimele lovituri date in urma unor licitatii pe ebay s-au facut prin complicitatea unor functionari din strainatate ai unor companii de servicii financiare.

La sfarsitul anilor '90, romanii devenisera spaima internetului, mai multe companii occidentale specializate in comertul electronic refuzand sa faca tranzactii cu persoane din tara.
Tinerii falsificau cu usurinta carduri si intrau adesea in bazele de date ale unor institutii financiare de afara. Cu politia, FBI sau CIA pe urmele lor, tinerii au fost nevoiti sa gaseasca o alta modalitate de a castiga din comiterea de fraude pe internet.
Pe unul dintre cele mai vizitate site-uri, www.ebay.com, tinerii infractori din Romania organizeaza licitatii fictive, scotand la vanzare produse mult sub pretul pietei. Cu false identitati si complici, unii din strainatate, au reusit sa pacaleasca numerosi clienti straini. Acestia castigau licitatia si trimiteau o suma de bani in avans, moment in care infractorii isi pierdeau urma.
In afara unor actiuni de anihilare a acestor retele derulate de politistii de la crima organizata din Pitesti, autoritatile par neputincioase in fata acestui nou tip de frauda pe internet. Doar patru persoane sunt inchise in prezent pentru ca au incalcat Legea 365/2002 privind comertul electronic.
Victime de toate nationalitatile
O tanara a fost usurata de 1.000 de dolari de un valcean in urma unei escrocherii clasice operate de acesta prin intermediul ebay. "Am vrut sa cumpar un laptop pe ebay, dar am pierdut licitatia. La scurt timp, am fost contactata de un membru al ebay, acesta oferindu-se sa-mi vanda acelasi tip de laptop, dar la un pret mult mai mic - 1000 de dolari. Ulterior, am primit un mesaj, ca din partea firmei de curierat TNT, care imi spunea ca pachetul a fost expediat si este pe drum. Mi-am dat ulterior seama ca tipul respectiv folosise o adresa de e-mail falsa, care avea incorporat numele TNT. Mi se sugera in e-mail ca ar fi de preferat sa folosesc Moneygram pentru a-i trimite banii", spune tanara care a cazut in capcana.
Banii i-a trimis in Atena pe adresa unei anume Ana Maria in timp ce "infractorul" s-a recomandat a fi Kiriacos Guvis.
Dupa ce si-a dat seama ca a fost inselata, pagubita a cautat pe internet si a descoperit ca atat adresa de mail a lui Guvis, cat si cea de pe care i s-ar fi adresat TNT fusesera create de la un computer din Valcea. si ca valceanul cu nume fictiv de grec mai daduse cateva lovituri, pacalind amatorii de chilipiruri in timpul Jocurilor Olimpice de la Atena.
La fel i s-a intamplat unui brazilian pe nume Rosa. "Am primit un mail de la Laurentiu din Valcea. Am vrut sa cumpar niste telefoane mobile, iar oferta lui era nemaipomenita. Am negociat patru ore, iar peste alte doua am primit un e-mail ce parea sa fie in regula, de la compania de curierat UPS. Mi se confirma ca exista un pachet pe numele meu. Nimeni nu m-a informat ca era un fals, asa ca am completat un formular Western Union si am trimis banii."

Citatii cu "adrisant" necunoscut
Abundand in cazuri similare, doua judete din Romania se afla in topul inselaciunilor comise pe internet. In judetul Valcea exista peste 100 de dosare in lucru privind infractiunile informatice comise prin intermediul portalului de lictatii ebay. La Pitesti, numarul dosarelor a scazut la jumatate in ultimii doi ani.
In Pitesti si Valcea au avut loc in ultimii doi ani cateva actiuni de amploare organizate de catre politistii de la crima organizata din regiune. In luna august a anului trecut, ca urmare a operatiunii "Uraganul", 24 de tineri care organizau licitatii false pe internet au fost arestati preventiv, in timp ce alti 68 au fost banuiti ca sunt implicati in afacere. La un an si jumatate distanta, nimeni nu a fost condamnat in dosar, toti tinerii fiind eliberati si cercetati in libertate.
"Cauza nesolutionarii acestui caz o constituie lipsa de procedura cu cele 110 parti civile din SUA. Nu avem un semnal ca pagubitii au primit vreo citatie trimisa de noi. Fie documentele nu au ajuns, fie nu au fost corect traduse. Am rugat ambasadorul SUA sa obtina acordul partilor civile pagubite, pentru ca ambasada sa-i poata reprezenta in proces", ne-au precizat surse de la Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea.

Filiera nigeriana din institutiile bancare
In operatiunea "Univers", finalizata luna trecuta de politistii de la crima organizata Pitesti, au fost implicati 190 de politisti si s-au facut 38 de descinderi, 11 arestari, iar 31 de persoane sunt cercetate in libertate. Modul de operare a fost unul mai complex decat in operatiunile anterioare. "Tinerii organizau licitatii fictive pentru masini si motociclete scumpe, care erau disponibile la preturi sub cel al pietei. Pentru a nu trezi suspiciuni, isi falsificau originile, pretinzand ca sunt din Canada si Anglia. Pagubitii trimiteau avansul in Ontario si la Londra, la sediul unor companii de servicii financiare. Aici, romanii aveau o serie de complici nigerieni din randul functionarilor celor doua institutii finaciare. Acestia ridicau banii, pe care ii trimiteau mai departe in Romania. Se pare ca dupa arestarile din operatiunea "Univers" jumatate dintre hackerii din Valcea au parasit tara", ne-au declarat aceleasi surse judiciare.

"Sageti", complici si functionari
Operatiunea "Univers" a scos in evidenta faptul ca doua grupuri formate din tineri pana in 23 de ani au furat un milion de euro in urma licitatiilor fictive de pe ebay.
Structura grupurilor a fost una complexa: sageata - racolatorul de sageti, autorul infractiunii - liderul de grup. Tinerii scoteau la licitatii pe internet obiecte de valoare - in cele mai multe cazuri electronice - mult sub pretul pietei. Urma o negociere de cateva ore pe mail intre infractor si cel care a castigat licitatia. Pentru a-i castiga increderea, autorul fraudelor se oferea sa plateasca taxele si il momea cu diverse discounturi. Cumparatorului i se cerea sa plateasca o suma de bani drept avans. Dupa ce banii erau virati prin servicii de transfer rapid sau cont bancar, infractorul disparea. Sumele furate variau intre 500 si 1000 de euro. Regula era de a fura sume mici, in mod repetat si, unor persoane diferite.
Nu autorul incasa banii, ci anumiti complici. Acestia se numeau "sageti" si percepeau un comision de 10% din banii transferati pe numele lui. O sageata nu se folosea de mai mult de trei ori pentru ca politia sa nu ii ia urma. Ei erau cei mai tineri membri ai grupului.
Cei care provin din medii sarace devin sageti. Autorii si liderii de grup provin din familii mai instarite, care le pot facilita cumpararea unui calculator performant.
Din cauza procedurilor judiciare greoaie in astfel de cazuri si a complexitatii operatiunilor derulate de politie, fraudele pe ebay au devenit un fenomen.
"Sunt destui tampiti carora am sa le zbor banii"
Escrocarea pe internet a declansat o apriga rivalitate "local-patriotica" in Valcea si Dragasani, orase considerate intre primele in clasamentul infractionalitatii cibernetice din Romania.
"Sunt din Ramnicu Valcea, dar acum sunt plecat din tara. Vreau sa zic ca baietii din Ramnicu Valcea sunt cei mai tari si vom face din ce in ce mai multi bani. I-am luat unui idiot din Franta, care vroia sa cumpere de pe ebay o motocicleta inexistenta, 7.000 de euro", spune "bestscammer" pe www.scam.com, un portal unde cei pagubiti pe internet pot depune plangeri.
Iritat, un tovaras infractor ascuns sub numele "goatman" ii raspunde: "In primul rand, esti un idiot, deoarece baietii din Dragasani stiu cel mai bine sa faca bani din licitatii fictive pe internet. M-am decis sa pacalesc romani pentru ca sunt sigur ca voi gasi destui tampiti carora am sa le zbor banii din portofele. stii in cate adrese de e-mail de la voi din Valcea am intrat in ultimele trei luni. In peste 1.000. Pentru ca aveti parole idioate, pe care le poate ghici oricine. Am informatii despre voi si operatiunile voastre". Exista si posibilitatea ca cel de-al doilea infractor cibernetic sa fie de fapt un politist infiltrat.

"Strainii nu se deranjeaza sa reclame in instante sume mici"
Comisarul-sef Dorin Bumbeneci, seful Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog Arges, nu crede ca judetele Valcea si Arges sunt cele mai reprezentative zone pentru infractiunile de frauda prin internet.
"Poate ca operatiunile pe care le-am derulat noi au fost mai mediatizate, poate am fost mai activi decat altii, deoarece frauda on-line nu bate la usa, ci trebuie sa te sesizezi tu. In top se mai afla orase precum Constanta, Craiova, Bucuresti."
Bumbeneci recunoaste ca problemele apar dupa identificarea si retinerea unor astfel de infractori. "Procesele dureaza mult pentru ca strainii nu se deranjeaza sa reclame sumele mici cu care sunt pagubiti. Iar infractorii stiu asta si nu se arunca sa ii escrocheze cu sume mari de bani".
Ebay nu poate monitoriza volumul imens de licitatii pentru a-si avertiza din timp cumparatorii atunci cand pe piata apar bunuri subevaluate. Uneori, pentru a fi mai credibili si a explica pretul mic al bunurilor scoase la licitatie, tinerii isi falsificau identitatea spunand ca sunt reprezentantii unor mari companii care isi lichidau stocul.
Reusita unui infractor este, in medie, de una din opt licitatii fictive organizate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.