"American Gangster"

Inspirat din articolul "The Return of Superfly", al carui autor se numeste Mark Jacobson, cel mai recent film al lui Ridley Scott - pe ecranele noastre incepand de ieri -, se intoarce cu 40 de ani in urma, retrasand ist
"American Gangster"

Inspirat din articolul "The Return of Superfly", al carui autor se numeste Mark Jacobson, cel mai recent film al lui Ridley Scott - pe ecranele noastre incepand de ieri -, se intoarce cu 40 de ani in urma, retrasand istoria adevarata a lui Frank Lucas, un barbat de culoare care a construit la New York un imperiu al drogului.

In rolul lui Frank Lucas, Denzel Washington are mari sanse la Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin, construindu-si personajul pe muchie, ca pe un aliaj dintre demonism, emancipare rasiala, carisma si tulburare de comportament. Russel Crowe, cel care-i da replica in rolul politistului Richie Roberts, care are proasta reputatie de a fi predat la sediu un milion de dolari capturati de la traficanti, evolueaza intentionat sters, dar temeinic, personajul sau fiind cel care ii ia urma lui Lucas si il prinde la final.
De-a lungul a 157 de minute, Ridley Scott si scenaristul Steve Zaillian construiesc o poveste in piramida, alternand secventele cu Lucas - felul in care da lovitura importand drog foarte pur din Asia de Sud-Est si distribuindu-l sub numele de Blue Magic -, cu cele legate de Roberts - divortul, infiintarea departamentului Essex County Narcotics, primele cautari. In arhitectura scenariului, cu secvente tot mai scurte, fiecare pas al unuia dintre eroi il apropie si mai mult de celalalt, dar categoriile de bun si rau sunt abolite si mai vagi ca niciodata. Arestat in ianuarie 1975, Lucas a colaborat la prinderea a 150 de traficanti mai mici, printre care multi politisti. 52 din cei 70 de membri ai Special Investigation Unit din NYPD au fost condamnati pentru coruptie si trafic de droguri. Pentru ca nu pastrase pentru sine acea mare suma de bani, Roberts pierduse increderea colegilor. Dupa ce Lucas a fost condamnat la 70 de ani, Roberts i-a coborat, in calitate de avocat, pedeapsa la 15 ani. Coroborate cu fundalul - razboiul din Vietnam, care intervine din timp in timp prin scurte secvente prezentate pe ecranul vreunui televizor din cadru -, cu apoftegmele maestrului lui Lucas inainte de a muri si cu referirile la faptul ca jumatate din combatantii din Vietnam erau dependenti de droguri, filmul pare sa bata mai degraba spre o problema morala prezenta, ale carei radacini le cauta in istorie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.