In provincia sarba Kosovo are loc sambata cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale pentru desemnarea primarilor din cele 23 de orase in care la primul tur, desfasurat la 17 noiembrie, niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea abs
In provincia sarba Kosovo are loc sambata cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale pentru desemnarea primarilor din cele 23 de orase in care la primul tur, desfasurat la 17 noiembrie, niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea absoluta de voturi necesara, informeaza EFE, monitorizat de Rompres.

Alegatorii asteptati la urne trebuie sa aleaga dintre 46 de candidati. La Pristina, centrul politico-adiministrativ al provinciei, competitia se da intre Isa Mustafa, candidat din partea Ligii Democratice din Kosovo (LDK), care pana acum a fost guvernator al provinciei, si Fatmir Limaj, candidatul Partidului Democrat din Kosovo (PDK), formatiunea care a castigat alegerile parlamentare desfasurate la 17 noiembrie.

Cele 539 de centre de votare au fost deschise la ora 07.00 locala (06.00 GMT), inchiderea lor fiind prevazuta pentru ora 19.00 locala (18.00 GMT).

Nu iau parte la operatiunea de votare municipiile Leposavic, Zubin Potok si Zvecane, din nordul Kosovo,. cu populatie majoritara sarba, care, dupa cum a indicat seful Misiunii ONU in Kosovo pentru administare interimara /UNMIK/, germanul Joachim Rucker, in pofida boicotului electoral, isi mentin controlul asupra localitatilor.

Sarbii, ce reprezinta aproximativ 5% din populatia Kosovo, au boicotat de altfel si in noiembrie alegerile parlamentare si locale si, in cazul confirmarii rezultatelor consultarii elecorale, localitatile lor ar urma sa treaca sub administrarea etnicilor albanezi, majoritari in ansamblul populatiei provinciei, comenteaza EFE.

In context, aceeasi agentie de presa noteaza ca scrutinul local de sambata, 8 decembrie din Kosovo, are loc intr-un climat de incertitudine asupra viitorului statut al provinciei, avand in vedere divergentele pe aceasta tema dintre Belgrad si Pristina.

In timp ce autoritatile de la Pristina insista asupra formulei independentei provinciei, care oficial este parte integranta a Serbiei, Belgradul se opune acestei perspective si insista asupra continuarii negocierilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.