>> In Japonia, istoria celei mai mari organizatii criminale nipone este indisociabila de istoria moderna a tarii.
>> Clanul Yamaguchi-gumi este organizatia criminala implantata in lumea afacerilor.
Gangsterii niponi - membrii yakuzei - prac
>> In Japonia, istoria celei mai mari organizatii criminale nipone este indisociabila de istoria moderna a tarii.
>> Clanul Yamaguchi-gumi este organizatia criminala implantata in lumea afacerilor.
Gangsterii niponi - membrii yakuzei - practica toate activitatile, asemenea tuturor organizatiilor criminale din lume: prostitutie, trafic de droguri (in special amfetamine), racket, imprumut cu camata, showbiz. si sunt din ce in ce mai prezenti in activitati economice legale, traditional in constructii, dar si in specula imobiliara si bursiera. In 2004, aceasta economie neagra era evaluata intre 1.000 si 1.600 miliarde de yeni (6,5-10 miliarde de euro). Dezvoltarea regiunii Nagoya in vederea Expo din 2005 a fost o mana pentru lumea interlopa locala si cea mai puternica banda a zonei, Kodo-kai, a devenit cea mai bogata din Japonia. "Nasul" ei, Shinobu Tsukasa, a devenit in august 2005 seful primului sindicat al crimei din Japonia, Yamaguchi-gumi.
Potrivit politiei, cele 20 de mari bande ale yakuzei nipone regrupeaza 41.000 de membri, din care jumatate apartin "familiilor" afiliate la Yamaguchi-gumi. Fieful acesteia este regiunea Kansai (Osaka-Kobe-Kyoto), dar de cativa ani clanul a inceput un "mars spre Est", fiind in prezent practic prezent in intregul arhipelag. Avansul a suscitat adesea razboaie intre clanuri pentru acapararea de teritorii.
Fondat la Kobe in 1915, Yamaguchi-gumi, care organiza docherii din portul aflat pe locul doi dupa Yokohama, a devenit cel mai puternic sindicat al crimei in anii '60.
Numarul gangsterilor identificati de politie tinde sa descreasca, in schimb cel al membrilor mafioti "cu norma partiala" creste. Cei etichetati de politie sunt gangsterii cei mai violenti. Cei cu cazier judiciar greu si-au parasit banda, fie ramanand apropiati de fostul sef, fie devenind "lupi solitari". Cel mai dificil de identificat raman "fratii intreprinderilor", cum sunt numite societatile-ecran, care actioneaza in umbra bandelor, fara sa apara oficial. Ele actioneaza la Bursa, in speculatii imobiliare si sunt la originea extinderii unei vaste zone cenusii in economie in cadrul careia se intretaie legalitatea cu ilegalitatea. Intreprinderile pot deveni victimele gangsterilor, dar unele sunt chiar complicii lor, asa cum s-a dovedit intr-o afacere de manipulare a valorii actiunilor unor societati listate la Bursa din Osaka.
Relatiile oculte sunt stravechi intre un mediu interlop ce dateaza de peste cinci secole, cu ritualurile si codul sau de onoare, si oamenii politici si, in spatele lor, mediile de afaceri, adica sursele de finantare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.