INEDIT - analiza unui cadavru din Egiptul antic
La un spital din Franta a fost adus un "pacient" cu totul neobisnuit. O mumie egipteana a fost supusa unei investigatii RMN.  
Linistea spitalului din Lunéville
INEDIT - analiza unui cadavru din Egiptul antic
La un spital din Franta a fost adus un "pacient" cu totul neobisnuit. O mumie egipteana a fost supusa unei investigatii RMN.  
Linistea spitalului din Lunéville, un oras istoric din nord-estul Frantei, este tulburata de reporteri, fotografi, cameramani. Se deschide usa camerei unde se fac RMN-uri. Agitatie, blituri, exclamatii de uimire... Apare vedeta zilei: o mumie egipteana, botezata cu numele sau mai degraba numarul "2002.09.118". Intinsa pe o panza ceruita, mumia a fost examinata cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN).   "Stim cu siguranta ca este vorba despre o femeie, care masoara 1,59 metri inaltime", remarca Francis Janot, egiptolog la Universitatea Nancy I. Descoperita in 1904, la 300 de kilometri de Cairo, mumia a fost adusa un an mai tarziu la muzeul castelului din Lunéville, unde este expusa si in prezent. Varsta "doamnei de la castel", cum ii spune Francis Janot, ramane inca un mister. Cercetatorii nu au reusit sa precizeze decat ca a trait in primele secole dupa Hristos. Mumia este intr-o stare perfecta de conservare. Fata ii este acoperita cu piele, uscata, intr-adevar, o data cu trecerea timpului. Poarta o rochie simpla, de sub care ies la iveala mainile si picioarele rosietice, cu extremitati innegrite. "Dintii sunt sanatosi, mult mai sanatosi decat ai multora din zilele noastre", a constatat radiologul Michel Nicolas. Creierul si plamanii, desi deshidratati, sunt inca prezenti, spre deosebire de celelalte organe disparute din cauza putrefactiei. Medicii au prelevat probe de tesuturi care vor fi analizate din punct de vedere bacteriologic si toxicologic, pentru a afla daca suferea de infectii sau de alte boli. Infatisarea frumoasei egiptene, care avea parul blond, va fi reconstruita pe calculator cu ajutorul imaginilor obtinute prin RMN. Oricum, faptul ca isi vopsea parul i-a facut pe cercetatori sa afirme ca era o femeie de rang inalt, care stapanea arta seductiei.   steluta.indrei@yahoo.com


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.