Pentru prima oara in istorie, domeniul constructiilor a avut o contributie mai mare decit agricultura la formarea Produsului Intern Brut.

Dupa primele noua luni ale anului, sectorul constructiilor a avut o pondere de 8,4% in valoarea a
Pentru prima oara in istorie, domeniul constructiilor a avut o contributie mai mare decit agricultura la formarea Produsului Intern Brut.

Dupa primele noua luni ale anului, sectorul constructiilor a avut o pondere de 8,4% in valoarea adaugata bruta, cu 0,9% mai mare decit contributia agriculturii la formarea PIB. Serviciile ramin principalul element de formare a PIB, cu o pondere in valoarea adaugata bruta de 55,8%, in timp ce industria reprezinta 28,3%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica. In primele noua luni, constructiile au avut cel mai mare ritm de crestere dintre toate ramurile, cu un avans de 34,4%, contrabalansind evolutia slaba din agricultura, care a coborit cu 18,3%. In acelasi timp, serviciile au crescut cu 7%, industria cu 5,6%, iar impozitele nete pe produs au urcat cu 1,1%. La cresterea PIB din primele noua luni, de 5,8%, contributia serviciilor de 3,4 puncte procentuale a fost egala cu aportul insumat al industriei si constructiilor, respectiv 1,4 puncte procentuale si doua puncte procentuale. Agricultura a micsorat dinamica PIB cu 1,2 puncte, in timp ce impozitele nete pe produs au avut un impact neutru, cu numai 0,2 puncte.

Pe partea de utilizare, consumul final al gospodariilor populatiei ramine cu cea mai mare contributie la cresterea PIB, de 7,7 puncte, desi formarea bruta de capital a avansat cu 25,3% si a avut un aport de aproape 6 puncte procentuale. Consumul final al populatiei a crescut in noua luni cu 9,9%. Consumul final efectiv al administratiei publice a urcat cu 7,6%, dar aportul este redus, de numai 0,7 puncte procentuale. Impactul cresterii puternice a consumului si formarii brute de capital a fost diminuat de aportul negativ al exporturilor nete, cu 8,6 puncte procentuale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.