Iasi, 1949. Iulia si Iosif Ligeti erau preocupati sa realizeze un prim spectacol de papusi, la inceput cu o trupa particulara, apoi cu sprijin de la stat. si asa a "urcat" pe scena "Pestisorul de aur" dupa A. S. Puskin, spectacolul fondator. Pe 1 mar
Iasi, 1949. Iulia si Iosif Ligeti erau preocupati sa realizeze un prim spectacol de papusi, la inceput cu o trupa particulara, apoi cu sprijin de la stat. si asa a "urcat" pe scena "Pestisorul de aur" dupa A. S. Puskin, spectacolul fondator. Pe 1 martie 1950 a fost creat, prin decizia Comitetului Provizoriu al Comunei Urbane Iasi, Teatrul de Papusi de Stat. Avea 10 angajati. Slujea drept sediu un fost cinematograf, "Dacia", din Curtea Bisericii Catolice.
Adevaratul intemeietor al trupei a fost profesorul si regizorul Manole Al. Foca, profesor de filosofie si dictie la Conservatorul iesean. Astazi, teatrul isi are sediul intr-o cladire ultramoderna, unica in Romania si rara in Europa, care dispune de doua sali de spectacole, cea mare cu 450 locuri, cea mica avand 150, sali de repetitii, foaiere ample, ateliere de productie. Inaugurarea ei, pe 28 decembrie 1987, a insemnat si completarea denumirii teatrului, pe frontispiciu fiind inscris numele Teatrul pentru Copii si Tineret "Luceafarul". "Prima zi in noul sediu a fost o minune!", exclama dupa 20 de ani, Natalia Danaila, in ciuda neajunsurilor vremii: "A trebuit sa obtin aprobari peste capul sefilor culturii de la Iasi, direct de la Bucuresti". Primele spectacole in noile sali au fost "Harap-Alb", la sala mare, adaptat pentru scena de stefan Oprea, si "Frumoasa din Padurea Adormita", la sala mica, regizat de Natalia Danaila, spectacol care se afla si acum pe afis. Institutia este si acum finantata de Consiliul Judetean, dar are si venituri proprii. Trupa - aproape 30 de actori, regizori, scenografi etc. - pregateste in fiecare stagiune, in medie, cate sase noi premiere pe care le vizioneaza aproximativ 50.000 de spectatori. Ultimii ani au marcat o accentuare a interesului artistic pentru categorii de public mai largi, ca acelea ale adolescentilor si tinerilor. "Spectatorii nostri au fost intotdeauna nemaipomeniti, doritori de spectacole si foarte apropiati de teatru, dar cei de azi imi ar si mai aproape de mesajul teatrului. Chiar si cei mai mici asculta cu intelepciune", a adaugat Natalia Danaila, cea care semneaza scenariul si regia spectacolului "Casuta din valiza".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.