Traian Basescu este considerat al doilea mare lider politic cu rol istoric din ultimii o suta de ani, dupa Nicolae Ceausescu si inaintea lui Ion Iliescu si a regilor Carol I si Mihai I, dupa ce, in anul 1999, romanii nici macar nu il plasau in ierarh
Traian Basescu este considerat al doilea mare lider politic cu rol istoric din ultimii o suta de ani, dupa Nicolae Ceausescu si inaintea lui Ion Iliescu si a regilor Carol I si Mihai I, dupa ce, in anul 1999, romanii nici macar nu il plasau in ierarhia primelor zece personalitati politice.

Barometrul Opiniei Publice, realizat de Fundatia Soros si dat joi publicitatii, arata faptul ca, desi ierarhiile privind cel mai bun si cel mai rau lider politic din ultimii o suta de ani s-au modificat in ultimii opt ani, Ceausescu ramane figura care marcheaza cel mai mult mentalul colectiv al romanilor, astfel incat dictatorul se mentine pe primul loc in topul liderilor politici.

La 18 ani de la prabusirea comunismului, Ceausescu este considerat, paradoxal, atat cel mai bun lider politic din ultimii o suta de ani, cat si cel mai rau, clasandu-se in fruntea topurilor, la ambele categorii.

Studiul arata ca perceptia pozitiva de care se bucura fostul dictator vine din partea celor care considera, in 2007, ca inainte de 1989 "se traia mai bine" decat in prezent si ca tot atunci "era mai multa libertate" decat in prezent, aceleasi persoane care manifesta o puternica nemultumire fata de guvernul actual.

Potrivit realizatorilor studiului, nostalgicii epocii Ceausescu nu sunt semnificativ mai in varsta sau mai saraci sau mai putin educati, singurele indicii de profil specific obiectiv fiind ca au o slaba conectare la informatia moderna care circula prin internet si au un capital de relatii important.

"Altfel spus, sunt cei care au trait mai bine in perioada comunista, continua sa aiba relatii influente, nu s-au imbogatit dupa 1989 si au ramas relativ izolati sub aspect cultural, neconectati la fluxurile de modernizare electronica", spun autorii Barometrului Opiniei Publice.

O alta prezenta constanta a topurilor este chiar cel care a preluat puterea imediat dupa caderea regimului comunist si care continua sa fie o prezenta activa in viata politica post-decembrista- Ion Iliescu. Pe de alta parte, Traian Basescu intra in atentia opiniei publice in 2007, in conditiile in care, in urma cu opt ani, nu reprezenta un punct de reper.

Astfel, in anul 1999, romanii ii plasau pe primele pozitii ale ierarhiei privind cel mai bun lider politic pe Nicolae Ceausescu (22%), Ion Iliescu (9%), regii Carol I (5%), urmati de regele Mihai I, Gheorghiu Dej si Ion Antonescu cu cate 4 procente, regele Ferdinand, Nicolae Titulescu si Emil Constantinescu cu cate trei procente, regele Carol al II-lea (2%), in timp ce 8% dintre romani optau pentru alta varianta, iar 33% din cei intervievati nu au raspuns la intrebare.

In 2007, Nicolae Ceausescu ramane pe prima pozitie a topului, cu 23 de procente, urmat insa de Traian Basescu, cu 15%. Pozitiile inferioare sunt ocupate de catre Ion Iliescu (7%), regii Carol I (6%) si Mihai I (6%), Gheorghiu Dej (3%), regele Ferdinand (3%), Nicolae Titulescu (2%), regele Carol al II-lea (2%), Ion Antonescu (2%), Emil Constantinescu (1%).

In acelasi timp, cei care opteaza pentru alta varianta reprezinta 3% din totalul celor intervievati, iar cei care nu doresc sa raspunda scad la 28 de procente.

In ceea ce priveste ierarhia celui mai rau lider politic din ultimii o suta de ani, primele pozitii ale topului erau ocupate, in 1999, de Nicolae Ceausescu (22%), Emil Constantinescu (18%) si Ion Iliescu (7%).

In 2007, numele celor care se claseaza pe aceste pozitii sunt aceleasi, insa se schimba ierarhia. Astfel, pe locul al doilea nu mai este Emil Constantinescu, care scade la opt procente, ci Ion Iliescu, care urca la 15%, fapt pe care autorii studiului il catalogheaza drept "un caz tipic de reconstruire a imaginii publice despre personalitatile politice cu rol istoric".

Explicatiile privind aceasta inversare a pozitiilor au la baza doua secvente majore care ar putea fi semnificative pentru modificarea de imagine publica.

Astfel, Emil Constantinescu, dupa anul 2000, nu a mai fost presedinte, iar Iliescu, dimpotriva, pentru patru ani, intre 2000 si 2004, a revenit in postura de presedinte al tarii, iar exercitiul puterii si dezbaterile ulterioare in care a fost implicat au erodat tot mai mult imaginea publica.

In acest fel, liderul politic Ion Iliescu a devenit, in decurs de opt ani de zile, de doua ori mai nepopular decat era in anul 1999, in timp ce pentru Emil Constantinescu procesul a fost invers, imaginea negativa pe care o avea in 1999 reducandu-se considerabil de la 18% la 8% la nivelul populatiei adulte a tarii.

Barometrul de Opinie Publica (BOP) este un program de cercetare si analiza a opiniei publice din Romania, care are in centrul sau cercetarea cantitativa - sondaj de opinie - bianuala Barometrul de Opinie Publica, la care se adauga cercetari dedicate focalizate pe anumite segmente ale societatii - Barometrul Rural, Romania Urbana, Barometrul de Gen.

BOP are la baza o serie de sondaje reprezentative pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, realizate de doua ori pe an (in mai si octombrie), cu un esantion mare (1.800-2.200 persoane), folosind o schema de esantionare probabilista, cu control extern al culegerii datelor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.