Statele Uniunii Europene au ajuns, marti, la un acord in privinta reformei taxelor, in cadrul reuniunii ministrilor de finante de la Bruxelles. Incepand cu 2015, taxa pe valoarea adaugata din vanzarile de servicii electronice va fi perceputa in funct
Statele Uniunii Europene au ajuns, marti, la un acord in privinta reformei taxelor, in cadrul reuniunii ministrilor de finante de la Bruxelles. Incepand cu 2015, taxa pe valoarea adaugata din vanzarile de servicii electronice va fi perceputa in functie de nivelul practicat in spatiul in care este situat consumatorul. Luxembourg, care gazduieste companii precum Amazon.com, Skype si PayPal, a ridicat intr-un final veto-ul impus schimbarii. Reforma urmareste cresterea semnificativa a serviciilor online, un sector care nu exista in momentul in care UE a introdus reglementarile cu privire la TVA.

Luxembourg percepe un TVA de 15%, minimul permis de legislatia Uniunii Europene, in timp ce majoritatea statelor europene percepe taxe mai mari. Luxembourg a precizat ca prin introducerea reformei ar pierde echivalentul a 1% din activitatea economica sau 220 milioane euro pe an. Aceasta modificare ar afecta toate afacerile care furnizeaza servicii de telecomunicatii, radio si televiziune si alte servicii electronice catre consumatori.

In schimbul renuntarii la dreptul de veto, schimbarea va fi pusa in practica abia in 2015, cu cinci ani mai tarziu decat termenul initial propus de Comisia Europeana. Pentru aplicarea acestei masuri, era necesara unanimitatea tuturor celor 27 de state membre UE. Oficialii UE au explicat ca, in urma acordului, o tara care furnizeaza servicii electronice va putea pastra, din 2015, 30% din veniturile provenite din TVA, in timp ce restul va ajunge in statul unde se afla consumatorul. Acest procent va ajunge la zero pana la sfarsitul lui 2018.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.