O decizie a Comisiei Europene (CE) de suspendare a taxelor de import pentru cereale ar putea tempera cresterea pretului la paine in Romania, au declarat reprezentantii firmelor de panificatie.

CE a propus suspendarea taxelor vamale pentru
O decizie a Comisiei Europene (CE) de suspendare a taxelor de import pentru cereale ar putea tempera cresterea pretului la paine in Romania, au declarat reprezentantii firmelor de panificatie.

CE a propus suspendarea taxelor vamale pentru importurile de cereale, cu exceptia celor pentru ovaz, pentru perioada ramasa din anul comercial iulie 2007 - iunie 2008, ca urmare a majorarii preturilor pe piata europeana. Ministrii agriculturii din UE s-au pronuntat deja, de principiu, in favoarea masurii, aceasta urmand sa fie aprobata oficial de Consiliul de Ministri, cel mai probabil la reuniunea din 18 decembrie.
In prezent, importatorii romani platesc o taxa de 95 euro pe tona pentru graul de panificatie adus din state din afara UE, potrivit informatiilor furnizate de patronatele din domeniu. Eliminarea acestei taxe ar putea limita cresterea pretului la paine din Romania prin reducerea costurilor producatorilor si facilitarea accesului la noi piete pentru aprovizionarea cu grau de panificatie, potrivit Mediafax.

Producatorii din panificatie au inceput sa scumpeas ca painea din lunile iulie-august, in special din cauza cresterii pretului la grau, atat pe piata romaneasca, cat si la nivel european, ca urmare a recoltei slabe. Procentul de crestere a fost diferit de la producator la producator si a variat intre
5-6% si 20-30%. „Pretul la grau a ajuns in medie la 260 euro pe tona, insa de cateva saptamani de cand se discuta despre aceasta propunere de eliminare a taxei, a inceput sa scada. E adevarat, nu mult, dar important e ca se merge spre aceasta tendinta descrescatoare.(...) Consider ca suspendarea taxelor este o idee foarte buna, pentru ca se vor tempera preturile“, spune Constantin Boromiz, presedintele grupului de firme Boromir Ramnicu-Valcea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.