O decizie a Comisiei Europene de suspendare a taxelor de import pentru cereale ar putea tempera cresterea pretului la paine in Romania, au declarat agentiei Mediafax reprezentantii firmelor de panificatie.
Comisia Europeana a propus suspendarea
O decizie a Comisiei Europene de suspendare a taxelor de import pentru cereale ar putea tempera cresterea pretului la paine in Romania, au declarat agentiei Mediafax reprezentantii firmelor de panificatie.
Comisia Europeana a propus suspendarea taxelor vamale pentru importurile de cereale, cu exceptia celor pentru ovaz, pentru perioada ramasa din anul comercial iulie 2007 - iunie 2008, ca urmare a majorarii preturilor pe piata europeana.
Ministrii Agriculturii din UE s-au pronuntat deja, de principiu, in favoarea masurii, aceasta urmand sa fie aprobata oficial de Consiliul de Ministri, cel mai probabil la reuniunea din 18 decembrie.
In prezent, producatorii romani platesc o taxa de 95 de euro pe tona pentru graul de panificatie importat din state din afara Uniunii Europene, potrivit informatiilor furnizate de patronatele din domeniu.
Eliminarea acestei taxe ar putea limita cresterea pretului la paine din Romania, prin reducerea costurilor producatorilor si facilitarea accesului la noi piete pentru aprovizionarea cu grau de panificatie.
"O eliminare a taxei ar putea sa aduca macar o temperare a tendintelor de crestere a preturilor. De asemenea, va duce la o crestere a concurentei si competitivitatii si la o fluidizare a pietei", apreciaza Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie - Anamob.
Alina Giurea, presedintele Pambac Bacau, afirma, la randul sau, ca suspendarea taxelor de import ar putea fi urmata de ieftinirea graului, resimtita si in pretul painii, care ar putea scadea sau macar mentine la nivelul actual.
Producatorii din panificatie au inceput sa scumpeasca painea din lunile iulie-august, unul din principalele motive fiind cresterea pretului la grau, atat pe piata romaneasca, cat si la nivel european, ca urmare a recoltei slabe. Procentul de crestere a fost diferit de la producator la producator si a variat intre 5-6% si 20-30%.
"Pretul la grau a ajuns in medie la 260 de euro pe tona, insa de cateva saptamani de cand se discuta despre aceasta propunere de eliminare a taxei a inceput sa scada. E adevarat, nu mult, dar important e ca se merge spre aceasta tendinta descrescatoare. Compania Boromir si-a asigurat necesarul pentru acest an si nu are nevoie de importuri, astfel ca decizia nu ne influenteaza direct, dar consider ca suspendarea taxelor este o idee foarte buna, pentru ca se vor tempera preturile", spune Constantin Boromiz, presedintele grupului de firme Boromir Ramnicu Valcea.
Producatorii au importat in acest an grau de panificatie in special din Ungaria, dar si din Ucraina si Serbia. Recolta slaba a determinat insa Ucraina si Serbia sa impuna restrictii la exportul de cereale, prin impunerea unei cote maxime a livrarilor (Ucraina), si interzicerea lor (Serbia). Suspendarea taxelor vamale ar deschide firmelor romanesti noi oportunitati de procurare a graului, prin facilitarea accesului pe noi piete.
Destinatiile pe care producatorii le vor prefera, dupa suspendarea taxelor, vor fi in principal SUA, Australia si Rusia, spun reprezentantii firmelor de panificatie.
"Odata cu suspendarea taxelor cel mai probabil importurile vor veni din America de Sud, America de Nord si din Australia", afirma Giurea.
Nu toti producatorii sunt insa optimisti, pentru ca, dupa eliminarea taxelor de import, in ecuatie mai raman totusi costurile de transport, care pot fi destul de mari.
Eliminarea taxei nu va avea nici avantaje, nici dezavantaje, iar cel putin pentru Romania influentele vor fi minore, pentru ca raman de platit cheltuielile cu transportul si taxele navale si de port, costuri care depasesc nivelul actual al taxei de import, afirma reprezentantii Vel Pitar.
"Nu cred ca suspendarea taxelor la importurile de grau va avea o influenta prea mare si nu va duce neaparat la o scadere a pretului la paine. Sa speram ca anul viitor ne vor ajuta si conditiile meteorologice, pentru ca anul acesta am fost mult defavorizati din cauza secetei, si ca vom putea cultiva in Romania grau, fara sa importam in cantitati substantiale, asa cum am fost nevoiti anul acesta", spune Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan.
In schimb, comerciantii de grau primesc cu entuziasm propunerea Comisiei Europene.
"Eliminarea taxei de import este in favoarea comerciantilor si noi sustinem aceasta hotarare. Speram sa se aprobe. Acum importam din Bulgaria si Ungaria, insa, daca s-ar reduce taxa, am importa din Rusia, de exemplu, pentru ca sunt vecini mai apropiati decat alte state din afara UE. Cheltuielile cu transportul ar fi relativ nesemnificative, avand in vedere distanta, si am achizitiona cantitati mai reduse pentru ca am putea sa facem drumul mult mai des", spune directorul general al Comcereal Constanta, Veronica Şerb.
Recolta de grau din Romania din acest an a fost de circa 3 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone anul trecut, ca urmare a secetei.
Conditiile meteo nefavorabile au redus in acest an productia de cereale a UE cu 3,5% fata de 2006, respectiv cu 10 milioane de tone, la 256 milioane de tone. Productia a scazut intr-un moment in care stocurile UE se situau deja la un nivel redus, iar Uniunea va avea nevoie de mai multe importuri in anul comercial iulie 2007 - iunie 2008 decat in anul precedent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.