Ziua de 6 decembrie este una de sarbatoare pentru crestinii ortodocsi, greco-catolici si romano-catolici, toti serbandu-l pe Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul din Mira Liciei, vietuitor in secolul al IV-lea, supranumit "veacul de aur".

Ziua de 6 decembrie este una de sarbatoare pentru crestinii ortodocsi, greco-catolici si romano-catolici, toti serbandu-l pe Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul din Mira Liciei, vietuitor in secolul al IV-lea, supranumit "veacul de aur".


Sfantul Ierarh Nicolae are moastele in orasul Bari din Italia, unde au fost duse in 1087, deoarece crestinii se temeau ca vor fi profanate de musulmani. In tara noastra, credinciosii au privilegiul sa se inchine insa unui fragment din trupul sfantului, mana sa dreapta, care se afla in Biserica Sfantul Gheorghe-Nou din Bucuresti. Tot acolo se mai afla mormantul cu osemintele Martirilor Brancoveni, o icoana facatoare de minuni a Sfintei Parascheva provenind din celebra Biserica Sfanta Vineri, demolata de comunisti, si o icoana a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, tot facatoare de minuni.


VIATA. Se spune despre Sfantul Nicolae ca inca din bratele mamei sale avea obiceiul de a posti: "Cand se apropia de pieptul maicii sale, se cunostea a fi facator de minuni, hranindu-se nu dupa obiceiul pruncilor celorlalti - pentru ca numai din tata cea dreapta sugea lapte - avand sa dobandeasca cu cei drept-credinciosi starea cea de-a dreapta. Apoi a inceput a fi si postitor ales, caci miercurea si vinerea numai o data sugea lapte din tata si atunci seara", este scris in cartea "Vietile Sfintilor". "Primind Sfantul Nicolae asupra sa treapta preotiei, adauga osteneala la osteneala, petrecand in post si in neincetate rugaciuni. (...) De s-ar fi povestit milele lui una cate una si cate indurari a aratat catre cei saraci, pe cati flamanzi a hranit, pe cati goi a imbracat si pe cati a rascumparat de la datornici, apoi nici vremea n-ar fi de ajuns a le povesti", se arata in aceeasi lucrare. Dupa ce a suferit numeroase chinuri si batjocorire pe vremea imapartiei lui Diocletian si Maximilian, mai tarziu, sub obladuirea lui Constantin cel Mare, Sfantul Nicolae a participart la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, unde s-au pus bazele Simbolului credintei. Se spune despre Sfantul Nicolae ca i-ar fi dat lui Arie, episcopul eretic, o palma pentru ca acela nu inceta cu invataturile gresite. Ceilalti episcopi prezenti la sinod s-au suparat pe el, dar in vis au primit instiintare de sus sa il lase pe Sfantul Nicolae in pace pentru ca a facut bine. Este singura iesire "violenta" a acestui sfant, supranumit si "chip al blandetilor". Este cunoscut ca de generozitatea lui au beneficiat multi oameni in timpul vietii, dar si dupa mutarea sa la cer. Un semn al acestei firi generoase este si obiceiul nostru de a face daruri de ziua lui.


Onomastica'Peste 500.000 de barbati si aproximativ 280.000 de femei isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Nicolae, informeaza Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Statisticile arata ca prenumele de Nicolae, Nicoleta si derivatele acestora apartin unui numar de peste 800 de mii de cetateni romani. Din totalul acestora, aproape 538.500 sunt barbati (Nicolae, Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara etc.), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculita, Nicolina, Nicola). Dintre prenumele mentionate mai sus, cel mai raspandit este Nicolae/Nicolaie - apartinand unui numar de 353.415 barbati, urmat de Nicoleta - prenumele a 191.030 de femei. Ziua de 6 decembrie marcheaza inceputul Sarbatorilor de iarna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin