Decizia senatorilor de a retrimite Comisiei juridice a Senatului ordonanta de modificare a legii care ar trebui sa le controleze averile demnitarilor conduce la intarzieri in functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). "Prin votul senatoril
Decizia senatorilor de a retrimite Comisiei juridice a Senatului ordonanta de modificare a legii care ar trebui sa le controleze averile demnitarilor conduce la intarzieri in functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). "Prin votul senatorilor se produce o intarziere grava. Din punctul meu de vedere, nimeni nu doreste legea ANI, chiar daca in vara a fost votata in unanimitate. Ordonanta de modificare ar trebui adoptata cat mai rapid. In mod normal in 30 de zile ar trebui sa se intoarca pentru dezbateri, insa sunt sceptic", ne-a declarat Marian Zgonea, reprezentantul PD in Consiliul National de Integritate (CNI). Nici presedintele comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein, nu este mai optimist. "Nu cred ca ordonanta se va intoarce in Senat inainte de vacanta parlamentara. Desi avem un angajament fata de structurile europene, se trage mata de coada. Eu credeam ca am trecut de obstructionarea acestei legi, dar dupa vot am fost consternat. Daca se accepta varianta PSD-ului, ANI devine o institutie superflua".
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a propus inlocuirea sintagmei "avere dobandita ilicit" cu "avere nejustificata". Caracterul ilicit al unei averi nu poate fi stabilit decat de o instanta de judecata, caz in care ANI nu ar mai avea nici o posibilitate de control. "Exista inca foarte multe persoane care au interes sa nu stim cum si-au dobandit averile in ultimii 17 ani", a explicat Chiuariu.
Senatorul PSD serban Nicolae nici nu a vrut sa auda de aceasta schimbare, sustinand ca "s-ar deschide calea spre abuzuri".
Ordonanta ce completeaza legea ANI considera "avere dobandita in mod nejustificat" constatarea unei diferente mai mari de 10.000 de euro intre valoarea declarata si valoarea reala. Decizia de retrimitere la comisie a fost luata cu 75 de voturi "pentru", 3 "impotriva" si 4 abtineri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.