Absentarea nemotivata de la sedintele de plen sau de la lucrarile comisiilor ii va costa pe senatori diurna si alte drepturi banesti aferente perioadei in care au lipsit, dar nu si indemnizatia, potrivit unui proiect de hotarare aprobat ieri de Birou
Absentarea nemotivata de la sedintele de plen sau de la lucrarile comisiilor ii va costa pe senatori diurna si alte drepturi banesti aferente perioadei in care au lipsit, dar nu si indemnizatia, potrivit unui proiect de hotarare aprobat ieri de Biroul Permanent al Camerei Superioare. Pentru a indulci si mai mult "pastila", comisia insarcinata sa modifice Regulamentul a stabilit totusi ca senatorii sa poata beneficia, pe langa lunile de vacanta parlamentara, de miniconcedii de odihna, de maximum opt zile pe durata unei sesiuni. In plus, exista posibilitatea cererii de concediu pentru "rezolvarea unor probleme personale", dar si motivarea absentei daca senatorul "indeplineste o insarcinare in exercitarea mandatului sau se afla intr-o situatie de forta majora". Cu alte cuvinte, alte portite pentru ca parlamentarii chiulangii sa poata lipsi in voie. Proiectul de hotarare mentine totodata practica semnarii foii de prezenta dupa care senatorul isi poate vedea de treaba lui, in conditiile in care pentru a se considera ca "alesul" participa la lucrari este nevoie doar de semnarea listei de prezenta, luarea de cuvant sau participarea la vot.
Modificarea regulamentului s-a impus dupa ce s-a ajuns in situatia ca Executivul sa intampine mari dificultati in a-si trece proiectele, crescand totodata numarul propunerilor legislative adoptate tacit. Numai in sedinta de ieri senatorii au fost nevoiti sa consemneze adoptarea tacita a sase proiecte de lege, printre care o propunere legislativa de abrogare a legii privind privatizarea S.N.P. "Petrom" S.A. si o propunere de declarare a lui Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa ca eroi-martiri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.