La inceputul lui 2005 (se vor fi implinit in curand trei ani), abia venit la carma, domnul Basescu se definea ca presedinte-jucator, cerand alegeri anticipate si o fuziune PD-PNL. Liberalii lui Tariceanu s-au opus. Reactia presedintelui a fost submin
La inceputul lui 2005 (se vor fi implinit in curand trei ani), abia venit la carma, domnul Basescu se definea ca presedinte-jucator, cerand alegeri anticipate si o fuziune PD-PNL. Liberalii lui Tariceanu s-au opus. Reactia presedintelui a fost subminarea Aliantei DA (cu Partidul Liberal) si folosirea lui Theodor Stolojan, si a altor liberali importanti, drept cal troian.
Un timp, presedintele a pregetat sa rupa PD de PNL. La 20 iulie 2005, dansul declara, de pilda, ca Guvernul Tariceanu are toata sustinerea sa fara rezerve si ca nu va incuraja nici un fel de miscari in interiorul PNL... Nici gand, precizam noi. Zece zile mai tarziu, presedintele incepe atacurile impotriva premierului. Neobisnuit cu aceste moravuri, Tariceanu a lasat, un timp, impresia doar de "baiat bine crescut" (ceea ce si este), dar nu exclusiv, caci a inceput sa replice. Rezultatele? 1. Presedintele trece la un atac masiv impotriva clasei politice, incercand sa-si adjudece Alianta DA, prin fuziunea celor doua partide - Liberal si Democrat. 2. Presedintele isi intensifica eforturile pentru crearea unui mare partid prezidential, condus de Theodor Stolojan, subordonat de facto lui Basescu, pentru o republica prezidentiala si un parlament unicameral.
Toate acestea pe fundalul unei cresteri spectaculare a popularitatii presedintelui de natura a-i ingrijora nu numai pe liberali, ci si pe parlamentarii din mai toate partidele... Concomitent, ca urmare a incurajarilor de la Cotroceni, incep sa apara primele fisuri intre liberali. PNL are impresia ca a fost manipulat de presedinte spre a ajunge in varful piramidei. Pentru PD, liberalii au ajuns, insa, la guvernare doar datorita popularitatii presedintelui. Treptat, in aceste conditii, presedintelui i-a suras tot mai mult ideea unui guvern si a unui presedinte deopotriva democrati. Aceasta idee a inceput sa fie implementata pe masura ce din 2006 incoace - desi aliati ai Cotroceniului impotriva liberalilor - a fost dezlantuita intreaga forta a popularitatii presedintelui Basescu, capitalizate fiind nemultumirile si ambitiile frustratilor din PNL...
Asa s-a ajuns la aparitia Partidului Democrat Liberal, care urmeaza a fi legalizat la inceputul lui 2008, prin fuziunea dintre Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat, desprins, cu peste un an in urma, din cel liberal.
"Nas" al noului partid este chiar presedintele Basescu. Noul Partid Democrat Liberal (PDL) va fi condus, pare-se, de domnul Emil Boc, ceea ce dovedeste ca el va fi mai aproape de democrati, decat de liberali. Surse liberale spun ca parte din membrii PDL ar putea chiar parasi partidul, intrucat nu-i agreeaza pe democrati.
Dupa unele informatii, insa, noul partid va fi tratat cu generozitate de democrati la repartizarea locurilor eligibile la viitoarele alegeri, ceea ce se explica si prin lipsa de "personal calificat" (ca sa spunem astfel) la democrati.
Urmatoarele sondaje vor arata in ce masura democratii si disidentii liberali vor fi reusit sa creeze un mare partid prezidential...
Domnul Basescu isi joaca intregul capital politic...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.