Comerciantii de alimente cu mentuni de sanatate, cum ar fi cele care fac referire la controlul greutatii, trebuie sa inregistreze la Ministerul Sanatatii Publice, pana la 30 decembrie, exemple de formulare a mentiunilor, precum si sursa s


Comerciantii de alimente cu mentuni de sanatate, cum ar fi cele care fac referire la controlul greutatii, trebuie sa inregistreze la Ministerul Sanatatii Publice, pana la 30 decembrie, exemple de formulare a mentiunilor, precum si sursa si dovezile care atesta relatia alimentului cu sanatatea.
"Operatorii cu activitati in domeniul alimentar care comercializeaza pe piata din Romania alimente care au asociate mentiuni de sanatate (...) au obligatia de a completa on-line, in limbile romana si engleza, pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii Publice, formularul care curpinde lista mentiunilor de sanatate asociate alimentelor", se arata intr-un ordin comun al ministrului Sanatatii si presedintelui Autoritatii Veterinare.
In formular sunt cuprinse informatii despre alimentul sau nutrientul care are mentiune de sanatare, care este relatia produslui cu sanatatea, conditiile de utilizare, sursa si tipul dovezilor, bibliografie si un exemplu de formulare. Daca mentiunea cuprinde si reprezentari grafice care arata, sugereaza sau implica ca alimentul are caracteristici speciale, acestea trebuie transmise de asemenea la Ministerul Sanatatii. Pe baza formularelor institutia realizeaza o lista nationala a mentiunilor de sanatate, care va fi transimsa Comisiei Europene, pana la 31 ianuarie 2008. Inainte de a fi trimisa CE, lista va fi analizata de o comisie formata din reprezentanti ai institutelor de sanatate publica din mai multe judete si ai Autoritatii Veterinare.
Ordinul este aplicabil pentru acele mentiuni care nu fac referire la reducerea riscurilor de imbolnavire si la dezvoltarea si sanatatea copiilor, aceste categorii fiind supuse unei proceduri de autorizare.
Exceptie fac firmele care comercializeaza suplimente alimentare predozate de origine animala si vegetale si/sau amestecuri ale acestora cu vitamine, minerale si alti nutrienti, dar si comerciantii de plante medicinale si aromatice "utilizate ca atare", partial procesate sau procesate sub forma de suplimente alimentare predozate, se mai spune in ordin. Comerciantii din aceasta categorie se vor intregistra la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. (Mediafax)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.